"Artsenoverschot lang genoeg betaald door Vlaanderen" (Valerie van Peel)

Na enkele vertragingsmanoeuvres vanwege de Franstalige oppositie kon het parlement vandaag het ontwerp goedkeuren dat deze situatie eindelijk rechttrekt.  Commentaar van een van de drijvende krachten hierachter, Valerie Van Peel (N-VA).

“Het overtal aan artsen dat in het verleden werd opgebouwd, wordt hiermee in rekening gebracht. Voor de Franstalige universiteiten is een ondergrens bepaald om hun opleidingen leefbaar te houden gedurende deze periode, maar het overtal wordt vanaf nu elk jaar maximaal gecompenseerd”, zegt Van Peel. 

“Bovendien is er nu een ingangsexamen aan Franstalige kant en het zal er moeten blijven, want het is een voorwaarde voor het hele akkoord."

Verdeelsleutel volgens bevolkingsaantal

"Ten slotte wordt de verdeling van Riziv-nummers tussen Wallonië en Vlaanderen wettelijk vastgelegd volgens de enige sleutel die mag tellen, en dat is het bevolkingsaantal. Hiermee neemt de regering terecht afstand van de huidige situatie waarbij de planningscommissie de historisch scheefgegroeide situatie dreigde te institutionaliseren. Dat het nooit zo ver had mogen komen, staat vast. Maar met dit akkoord lossen we het voor eens en altijd op in het belang van onze toekomstige artsen, hun patiënten en de betaalbaarheid van de gezondheidszorg. De rekening voor het overschot aan artsen in Wallonië is lang genoeg betaald door Vlaanderen. Dat stopt hier en nu”, besluit Van Peel.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.