Artsen, laat u niet in slaap wiegen en stem!

Hebben artsen het te goed vandaag? Of zit het mooie weer van de jongste dagen er voor iets tussen? Voorlopig loopt u alvast niet erg warm om te gaan stemmen en om u syndicaal representatief te laten vertegenwoordigen. Dat blijkt uit de eerste cijfers over de participatie aan de syndicale verkiezingen.

Toegegeven, de sukkelachtige elektronische start van die verkiezingen was niet van die aard om uw enthousiasme aan te zwengelen. Maar na de herstart van afgelopen woensdag liep alles vlekkeloos. Geen van de syndicaten zal deze valse start overigens juridisch gebruiken om de verkiezingsuitslag aan te vechten, verzekerden ze. Anderzijds valt hij ook niet weg te cijferen.

Een en ander moet ook in perspectief geplaatst worden: van de 50.000 artsen die in principe hun stem kunnen uitbrengen, is een flink deel sowieso niet of nauwelijks betrokken bij medische activiteiten.

Een stand van zaken van het aantal stemmers tot nu toe:

  • woensdag 13 juni: 1.583
  • donderdag 14 juni: 1.103
  • vrijdag 15 juni: 774
  • zaterdag 16 juni: 541
  • zondag 17 juni: 1.002

Totaal: 5.003 uitgebrachte stemmen of zowat 10%.

Deze cijfers deelde de administrateur-generaal van het Riziv, Jo De Cock, mee tijdens het Verzekeringscomité vandaag.

Om een participatiegraad van circa 50% te halen tijdens de resterende 15 dagen, moeten gemiddeld zowat 1.500 artsen per dag hun stem uitbrengen. Voorlopig werd dat aantal alleen de eerste dag bereikt. Dat ziet er dus niet zo goed uit, tenzij deze boodschap alsnog een schokeffect teweegbrengt. U hebt nog tot 2 juli om uw stem uit te brengen.

Ter herinnering: op de vraag van De Specialist aan de syndicale tenoren welk percentage artsen moet stemmen om deze verkiezingen als geslaagd te beschouwen, antwoordde de Bvas 'minstens 42,61% of de gemiddelde opkomst van de Europese verkiezingen van 2014. Ook die verkiezingen gebeurden op vrijwillige basis.' Het Kartel stelde 60% voorop. AADM liet weten dat het zich nooit waagt aan dergelijke voorspellingen.

 

 

 

 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.