Aantal griepklachten blijft afnemen (peilpraktijken)

In de afgelopen week daalde de totale incidentie van raadplegingen bij de huisarts voor griepklachten naar 110 raadplegingen per 100.000 inwoners. Dat blijkt uit het wekelijks influenzarapport van Sciensano.

45 procent van de patiënten die de huisarts consulteerden voor een griepklacht, testten positief voor COVID-19. Het aantal raadplegingen voor griepklachten daalde bij volwassenen tussen de 15 en de 64 jaar en bleef stabiel in de andere leeftijdsgroepen. Ook de incidentie van raadplegingen bij de huisarts voor andere acute luchtweginfecties bleef stabiel.

Van alle coronatesten die afgelopen week door de peilartsen werden aangevraagd, was 25 procent positief. Hoewel de patiënten met bevestigde COVID-19 nog steeds hoofdzakelijk jongere volwassenen zijn, worden sinds drie weken relatief meer bevestigde coronabesmettingen bij oudere personen (85 jaar en ouder) vastgesteld.

Het aantal sterfgevallen door alle oorzaken is significant verhoogd sinds de week van 19 tot 25 oktober met 4.642 sterfgevallen meer dan verwacht (56 procent oversterfte) in België. Daarvan vielen 2.093 sterfgevallen (61 procent oversterfte) in de leeftijdsgroep 65-84 jaar en 2.266 sterfgevallen (62 procent oversterfte) in de leeftijdsgroep boven de 85 jaar.

De piek in de sterfte door alle oorzaken lijkt voorbij en viel op 7 november, terwijl de piek van de COVID-19-sterfgevallen op 6 november wordt waargenomen met 214 sterfgevallen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.