AADM blaast warm en koud

Roel Van Giel vindt na de jongste medicomut de verdere herijking van de honoraria, het behoud van de criteria praktijkpremie en de gmd-opwaardering pluspunten. Hij betreurt de ‘evacuatie’ naar een werkgroep inzake pensioenopbouw ASO’s-haio’s.

Roel Van Giel verdedigde namens AADM ook de herijking van de honoraria en stelt tot zijn genoegen vast dat het principe aanvaard is. “Het bevestigt ook ons uitgangspunt dat in de huidige budgettaire context er enkel aanpassingen kunnen door verschuivingen binnen het budget.” Al even tevreden is hij met de opwaardering van het gmd. “Waar tijdens de vorige medicomut de Bvas absoluut niet wou weten van een indexstijging van het gmd, is nu toch beslist voor een verhoging plus een extra injectie van 2,53 miljoen om de groep patiënten met een verhoogd gmd van 56,8 euro, uit te breiden.”

AADM zit op één lijn met het Kartel om de praktische uitwerking van de automatische gmd-verlenging verder voor te bereiden. “Opmerkelijk was het pleidooi van Luc Henry (Bvas) om snel tot een volledige uitrol van de automatische gmd-verlenging te komen, wat Kartel en wij altijd voorgesteld hebben. Wij zijn blij met de unanimiteit op de artsenbank hierover.”

Praktijkpremie

“De KB’s voor 2018 moesten dringend gepubliceerd worden.  Ze zijn dus in hun huidige vorm goedgekeurd.  Er komt wel een vorm van compensatie voor de uitval van e-Health”, dixit Van Giel.

Waarop hij op zijn vraag vernam van Jo De Cock dat gewoon dezelfde criteria behouden blijven in 2019 als in 2018. “Ik was verbaasd dat daar geen reactie op kwam vanuit ziekenfondsen en overheid maar wij gingen natuurlijk akkoord met dit voorstel. Het brengt enerzijds een stuk rust voor de huisartsen om verder te leren werken met de bestaande elektronische diensten en we kunnen ons verder concentreren om ze te optimaliseren zoals we ondertussen voor e-attest (annulatie-mogelijkheid) gedaan hebben.” AADM drong er ook op aan om het TRIO overleg met de vendors zeker heel intensief te blijven gebruiken.

Tot slot is de pensioenopbouw voor de ASO’s en halo’s uitgesteld naar een werkgroep.  “Wij vroegen wel expliciet om de Vaso hier nauw bij te betrekken.” Ten slotte kondigt Jo De Cock ook aan dat er twee onderzoeksequipes een opdracht kregen om de hervorming van de nomenclatuur voor te bereiden. Ook rond de ereloonsupplementen wil hij verdere initiatieven nemen.

Er is een extra medicomut op 17/12 waar de financiering van de wachtposten en de hervorming van de accreditering zal worden besproken.

Lees ook: indexmassa-wie-krijgt-wat

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.