AADM betreurt verlies van één zetel

Ontgoocheld over het kiesresultaat, maar toch tevreden dat zoveel huisartsen blijven kiezen voor een toekomstgerichte en positieve visie. Dat is in een notendop de reactie van AADM op de uitslag van de syndicale verkiezingen. De besparingsdruk speelde in het nadeel van de nieuwkomer die veel wou veranderen, luidt het nog.

De Alliantie Artsenbelang – Domus Medica (AADM) kreeg de steun van 1.853 huisartsen en 184 specialisten, wat twee zetels opleverde bij de huisartsen in de Nationale Commissie Artsen-Ziekenfondsen (medicomut). 

AADM had op een beter resultaat gehoopt maar is wel tevreden met het behoud van twee zetels bij de huisartsen. "We betreuren het verlies van één zetel alhoewel we wisten dat het moeilijk ging zijn om hetzelfde resultaat te evenaren. Bij de vorige verkiezingen had AADM zeer nipt een derde zetel gehaald (ongeveer 80 stemmen op overschot). We wisten dus dat de kans reëel was dat bij licht stemmenverlies die zetel zou gaan schuiven. De vereniging is tevreden dat de meerderheid van de  huisartsen blijft kiezen voor een toekomstgerichte en positieve visie, aldus Roel Van Giel, "maar we zijn zeker ontgoocheld over het kiesresultaat."

De voorzitter van Domus Medica wil de volgende vier jaar verder werken "om nog meer huisartsen te overtuigen van ons project.” Hij zoekt een verklaring voor de lage participatiegraad onder meer in de onzekerheid van artsen vandaag door allerhande veranderingen. Dat nogal wat stemmen voor AADM richting Kartel gingen, ligt volgens hem onder meer aan de besparingsdruk en de beperkte middelen die de afgelopen vier jaar ter beschikking stonden om vernieuwingen door te voeren. Met die slogan was AADM immers naar de verkiezingen getrokken.

Geen zetel bij de specialisten

AADM behaalde geen zetel bij de specialisten. Dr. Dieter Vercammen – voorzitter Artsenbelang: “Wij hebben jammer genoeg nog niet genoeg specialisten kunnen overtuigen van ons verhaal.  De komende vier jaren zullen we ons nog sterker inzetten om specialisten te overtuigen van ons project.”

Roel Van Giel: "We hebben ook nog niet echt een toegangskanaal tot de specialisten, dat speelt ook."

De moeizame start van de medische verkiezingen en de zeer beperkte participatiegraad is voor AADM een reden tot grote bezorgdheid. AADM engageert zich om dit hoog op de agenda van de overheid te plaatsen.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.