50% van de huisartsen haalt telematicapremie binnen

De helft van de huisartsen heeft in 2016 een telematicapremie binnengehaald, berekend op het totaal van alle huisartsen die GMD’s bijhouden. De drempels voor de telematicapremie van 2017 zullen dezelfde zijn als die van 2016.

De verdeling van de ‘geslaagden’ ziet er als volgt uit:

  • 3.072 haalden 3 of 4 drempels (en krijgen dus 3.400 euro);
  • 2.923 haalden 5 of 6 drempels (goed voor 4.550 euro).

Zowat 4.800 artsen haalden 1 of 2 drempels. Dat is dus een extra aantal huisartsen dat al wel gebruik maakt van de eHealth-diensten, maar nog een tandje moet bijsteken.

Uit de resultaten blijkt dat wie een eHealth-dienst gebruikt, ook doorgaans de drempel haalt. Het zal er dus op aan komen er nog één of een paar eHealth-diensten bij te nemen. De Sumehr was de drempel die het moeilijkst genomen werd. Dat geldt voor alle categorieën artsen, ook wie 5 of 6 drempels beklom. Bij artsen met 5 drempels waren er 741 die de Sumehr-drempel halen, bij artsen met 6 drempels bedroeg het cijfer 1.305. Een beetje voorspelbaar, toch? Het opladen van een goede Sumehr is een taaie opgave…

“Ja, hoewel”, zegt Kartel/ASGB-voorzitter Reinier Hueting. “Je zou misschien ook verwachten dat artsen het elektronisch beheer van het GMD links laten liggen, omdat de uitbetaling door de ziekenfondsen nog altijd niet homogeen verloopt. Of dat mensen niet met eFAC werken, omdat ze bij hun tarificatiebureau willen blijven. Voor een Sumehr moet je EMD natuurlijk goed in orde zijn.”

Glas halfvol, dus ook halfleeg

Nu deze resultaten bekend zijn, heeft de bevoegde werkgroep van het Riziv uitspraak gedaan: de drempels voor 2017 zullen dezelfde zijn als in 2016. Zowel de relevante eHealth-diensten als het te behalen percentage blijft ongewijzigd. “We zien dat de helft van de artsen mee is, maar dat betekent ook dat we nog de andere helft aan boord moeten hijsen”, stelt dr. Hueting vast. “Het was dus niet zinvol de drempels te verhogen.”

Belangrijk is dat de arts voor 2017 één drempel meer moet halen, conform de bepalingen van het medicomut-akkoord 2016-2017 en het daaropvolgende mini-akkoord. In 2017 zal men dus 4 drempels moeten halen om 3.400 euro te krijgen, en 6 drempels om op 4.550 euro af te klokken.

“Een beetje jammer”, betreurt Reinier Hueting. “Wie in 2016 met 5 drempels de eindmeet haalde, kreeg het maximumbedrag. Haalt diezelfde arts in 2017 opnieuw 5 drempels, dan tuimelt zijn premie wel naar beneden. Hoewel die arts al goed op dreef is. Sommige mensen zullen dus de afweging moeten maken: bijvoorbeeld met eFAC gaan werken, en niet langer met een eigen tarificatiebureau.” 

 

> Uw mening geven? Reageren? Het debat gaat verder op @MediSfeer.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.