BBL lanceert nieuwe app die checkt of producten zeer zorgwekkende stoffen bevatten

Bond Beter Leefmilieu (BBL) heeft een nieuwe app gelanceerd die consumenten informatie geeft over de chemische stoffen die in producten zitten. Zo kunnen burgers nagaan of er zeer zorgwekkende stoffen in verwerkt zijn. De app, die de naam 'Scan4Chem' draagt, wordt al in negentien Europese landen gebruikt, heeft BBL  bekendgemaakt.

De REACH-verordening van de Europese Unie (wetgeving rond chemicaliën, nvdr.) geeft burgers het recht om informatie te vragen over zeer zorgwekkende stoffen in producten. Met 'zeer zorgwekkende' stoffen wordt een groep van chemische stoffen bedoeld, die schadelijk kunnen zijn voor mensen en hun leefomgeving, omdat ze bijvoorbeeld hormoonverstorend, kankerverwekkend of toxisch zijn. 

Leveranciers zijn door de REACH-verordening verplicht om binnen de 45 dagen na elk verzoek informatie te geven of er dergelijke stoffen aanwezig zijn in een concentratie hoger dan 0,1 gewichtsprocent. Via de app Scam4Chem kunnen gebruikers gemakkelijk zo'n verzoek indienen. De database van de app bevat intussen zo al informatie over meer dan 50.000 producten, verspreid over Europa. 

"Hoe meer mensen deze app actief gebruiken, hoe meer info die zal bevatten", zegt Tycho Van Hauwaert, beleidsexpert industrie bij BBL. "Tegelijk kunnen we tonen aan beleidsmakers en bedrijven dat we willen dat producten veilig zijn voor onze gezondheid en het milieu." 

De lancering van de app is een samenwerking tussen FOD Gezondheid, FOD Economie en milieuorganisaties BBL en écoconso.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.