Axxon vraagt tijdelijke 'energietoeslag' voor kinesitherapeuten

Axxon, de beroepsvereniging voor kinesitherapeuten, pleit voor een tijdelijke 'energietoeslag' om de gestegen energieprijzen het hoofd te bieden. "De felle prijsstijgingen dit jaar vormen een belangrijke exogene factor die ervoor zorgen dat kinesitherapeuten - en andere zorgverleners - in significante financiële problemen zijn beland, die hun bestaanszekerheid én de kwaliteit van zorg ernstig bedreigt", aldus Axxon.

Voor een kinebehandeling dienen patiënten zich vaak deels te uit te kleden, waardoor een aangename kamertemperatuur in de praktijk onontbeerlijk is voor het comfort van de patiënt. Dit in combinatie met het voldoende ventileren in de context van het nog steeds aanwezige coronavirus, zorgt voor hoog oplopende verwarmingskosten bij de kinesitherapeuten, argumenteert de beroepsvereniging.

Kinesitherapeuten die zich niet aansloten bij de nationale overeenkomst met de mutualiteiten kunnen, na duidelijke communicatie hierover met de patiënt, deze kost doorrekenen. Dat is enkel mogelijk als de patiënt geen recht heeft op verhoogde tegemoetkoming, stipt Axxon aan. Geconventioneerde kinesitherapeuten hebben die optie niet. Zij mogen in geen geval een supplement aanrekenen. Maar de officiële honoraria zijn ook lang niet toereikend om deze kosten te dekken, stelt Axxon. 

De beroepsvereniging pleit voor een tijdelijke 'energietoeslag', met gelijkaardige modaliteiten als de RIZIV-premie voor het persoonlijk beschermingsmateriaal. "Enkel zo kan de toegankelijkheid van de kinesitherapeutische zorg voor patiënten gegarandeerd blijven en worden kinesitherapeuten die voor een conventie kiezen niet langer het faillissement in geduwd door de stijgende energieprijzen."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.