Aardbeving - Belgisch medisch team kan vertrekken na vraag uit Turkije (Verlinden)

Dat het Belgische B-FAST-team voor hulpverlening na de aardbeving in Turkije slechts langzaam uit de startblokken lijkt te schieten, komt doordat ons land een medisch team ter plaatse stuurt. Op dit moment heeft Turkije gevraagd om zoek- en reddingsteams, de vraag naar medische teams is nog niet gekomen, zegt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden in De Ochtend op radio 1.

Ons land wil zo snel mogelijk een medische ploeg van B-FAST naar Turkije sturen. Het snelleresponsteam is een team aan het samenstellen, klonk het maandag nog. Dat team zou bestaan uit een tachtigtal mensen. 

Als een ramp van een dergelijke omvang gebeurt, dan moet die noodhulp gecoördineerd verlopen om zo efficiënt mogelijk te zijn, zegt minister Verlinden. "Dat gebeurt altijd op vraag van het land. Turkije heeft op dit moment gevraagd om eerst search en rescue teams te sturen. In België is voor 2019 beslist om niet meer prioritair in te zetten op die search en rescue teams, maar wel om in te zetten op medische teams", aldus minister Verlinden. 

"Er is gekozen om in te zetten op waar landen het sterkst in zijn. Bij ons zijn dat die medische teams. Wij spelen perfect mee in solidariteitsbeginsel binnen Europa." Die medische teams zijn wel degelijk onmiddellijk inzetbaar, maar wij wachten op instructies vanuit Turkije, voegt de CD&V-minister daar aan toe. 

Ze zegt ook dat ons land ook niet zal aarzelen om hulp te bieden in Syrië. "Wat mij betreft moet politieke discussie hierbuiten worden gehouden en moeten we zoveel mogelijk mensen helpen. Als internationale gemeenschap moeten we er alles aan doen om die hulp ter plekke te krijgen. Hulp is nog niet gevraagd, maar uiteraard zullen wij niet aarzelen om ook daar te helpen."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.