Zeger Debyser, arts, kopman N-VA bij gemeenteraadsverkiezingen Leuven

De N-VA heeft Zeger Debyser  voorgesteld als kopman bij de komende gemeenteraadsverkiezingen in Leuven. Debyser is sinds 2013 lid van de gemeenteraad in Leuven en is op dit moment fractieleider.

Debyser is arts en viroloog van opleiding en werkt momenteel als professor aan de KU Leuven. Zijn politieke carrière startte hij bij de toenmalige Volksunie, waarna hij bij de opheffing ervan meteen de overstap maakte naar de N-VA. 

Debyser gaat resoluut voor het burgemeesterschap van Leuven. "Ik wil een ander soort beleid voor de Leuvenaar, dat minder ideologisch groen-links gekleurd is. Onze belangrijkste thema's zijn veiligheid, mobiliteit en financiën: op die vlakken moet het beleid anders vorm gegeven worden."

Op vlak van veiligheid denkt Debyser bijvoorbeeld aan de fietsdiefstallen waarmee Leuven  kampt. Ook gevoelens van onveiligheid en de drugsproblematiek moeten volgens de N-VA'er meer besproken en meer bestraft kunnen worden. 

"Mobiliteitsbeleid = pestbeleid"

Het mobiliteitsbeleid van het huidige groen-oranje-rode college noemt Debyser "een pestbeleid tegen autobezitters". Hij verwijst naar het recent ingevoerde vouchersysteem voor parkeren, de uitgebreide zone 30 en het toegenomen aantal boetes vanwege overtredingen die geregistreerd werden met ANPR-camera's. "Daardoor wordt Leuven minder bereikbaar, en riskeren we dat mensen gaan vereenzamen", stelt de nieuwe N-VA-kopman. 

De stadsfinanciën moeten volgens Debyser ook beter beheerd worden. Leuven spendeert op dit moment te veel geld aan "dure prestigeprojecten", zoals de bouw van de podiumkunstenzaal, de aankoop van het DOMO-gebouw en de extra kosten bij de renovatie van de torenspits op Sint-Maartensdal. 

Het vertrek van de voormalig Leuvense N-VA-kopman Lorin Parys uit de politiek kwam onverwacht voor het brede publiek, maar hoeft volgens de partij geen probleem te zijn voor de verkiezingen van 2024. "Wij hebben onmiddellijk geschakeld en het vertrek van Lorin opgevangen in de gemeenteraad", zegt Debyser. "We zijn een sterke ploeg die er zal staan."

De N-VA-fractieleider gaat de komende maanden op 'pre-campagne' door de deelgemeentes van Leuven om meer bekendheid te krijgen. In een 'Zeg het aan Zeger'-tour in onder meer Kessel-Lo, Wijgmaal en Wilsele wil Debyser in gesprek gaan met Leuvenaars en naar hun grieven luisteren. 

Andere plaatsen op de N-VA-lijst van Leuven zijn nog niet toegekend. Met Zeger Debyser is de tweede Leuvense kopman gekend, nadat Dirk Vansina van CD&V eind januari zijn lijsttrekkerschap aankondigde. Bij Vooruit, dat met Mohamed Ridouani de huidige burgemeester levert, is nog geen lijst of lijsttrekker bekendgemaakt.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.