Nucleaire waakhond roept mensen opnieuw op om radongehalte in woning te meten

De federale nucleaire waakhond FANC roept mensen opnieuw op om het radongehalte in hun woning of op de werkvloer te meten. Naar jaarlijkse gewoonte organiseert de regulator de Radonactie, die loopt van begin oktober tot eind december.

Dit jaar markeert al de tiende editie van de actie. "Tijd om de balans op te maken: radon is minder onbekend, maar sensibilisering blijft essentieel, vooral in de risicogebieden", aldus het FANC. De afgelopen tien jaar kozen bijna 27.400 Belgische huishoudens al voor een radondetector.

Radon is een radioactief gas dat voorkomt in de bodem en in gesteenten. Het kan gebouwen binnendringen via kieren in vloeren en muren of via leidingen. "Het is kleur-, geur- en smaakloos, wat het een onzichtbare bedreiging voor onze gezondheid maakt", zegt het FANC. "In grote hoeveelheden en in afgesloten ruimten vormt radon een reëel gevaar: na roken is radon de meest voorkomende oorzaak van longkanker in ons land."

Vooral het zuiden van België heeft door de rotsachtige ondergrond meer last van radon dan het noorden, zegt het FANC. De gebieden met het hoogste risico zijn vooral de regio's rond Verviers,  Bastenaken en Neufchâteau, Dinant en Marche en de provincie Waals-Brabant.

Daarom roept het FANC mensen op om de radonconcentratie in hun woning of op het werk te meten. Via de website www.radonactie.be kunnen ze een detector kopen voor vijftien euro, inclusief een laboratoriumanalyse van de resultaten.

Als uit de meting een te hoge radonconcentratie blijkt, dan wordt een sanering aanbevolen. "Afhankelijk van de gemeten concentratie kunnen de saneringsmaatregelen eenvoudig of ingrijpender zijn. In sommige gevallen volstaat het om de kieren te dichten waarlangs radon het gebouw binnenkomt, in andere gevallen kan de installatie van een mechanisch ventilatiesysteem soelaas bieden", zegt het FANC.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.