Naar een leertraject om anders burn-out te begeleiden (dr. Boydens)

Met 4 partners, onder wie Positieve Gezondheid International en dr. Karolien van den Brekel-Dijkstra van IPH International lanceert dr. Eric Boydens een naar eigen zeggen laatste project: een leertraject om op een andere manier "burn-out” te begeleiden. Dat om méér dan symptomatisch te werken. 

I"edereen van ons is getuige van de vele verhalen over burn-out, en de begeleiding ervan naar “re-integratie”.
Kunnen we, als arts, wel helpen? Op persoonlijk vlak zeker, maar wat als de patiënt zich wil her-positioneren naar een WIN-WIN-WIN voor aarde,maatschappij en eigen bezieling? En niet terug wil naar zijn werkgever?", vraagt hij zich af.

"Daar gaat deze opleiding over, namelijk  hoe we, mee in deze transitie  zin en betekenis aan werk en leven kunnen geven. Daar heb je input voor nodig, vanuit verschillende discipline’s én een Transitie-netwerk."

Systeem en verhaal
"Wat als er achter het persoonlijk verhaal van uitputting, een systeem én een verhaal zit, dat ons niet meer dient
Wat moet je er dan mee, buiten de individuele aanpak? Burn-out kunnen we het best definiëren als een “tekort aan gezondheid en evenwicht”, redeneert dr. Boydens. "Maar wat is dan gezondheid ? En hoe kan je dan preventiever aan de slag gaan met waar je met je leven naar toe wil? En kan je dan, als je weet wat gezond is, voor jezelf en je omgeving, ook niet beter en sneller reageren als er iets 'toxisch' aan de hand is?" 

"We komen dan ook met een ander verhaal over “individuele én collectieve groeipijn in deze transitie“.
Dat brengt ons Re-Story Mischa Verheijden & Elke Leyman van Re-story."

"We weten dat we individueel ons “machteloos” voelen in vele facetten van werk & leven. Hoe het in de wereld aan toe gaat, daar waar angst en controle toenemen, zoeken wij het “wij-netwerk” en pleiten voor “florerende netwerken” die uitgaan van samenwerken en vertrouwen. Daar ligt onze kracht. Hoe we de voorwaarden hiertoe laten ontstaan,dat is de inbreng van WE-powered Tej Steiner & Greet Heylen van WE-powered"

"De belangrijkste dimensie in deze huidige tijd is de existentiële dimensie: zin & betekenis. Want dat is wat nu nodig is met de vraag : “Hoe creëren we  betekenisvolle jobs naar de toekomst toe“
Dat is de inbreng van Emagine Center Edddy Van Hemelrijck van Emagine Life Center.

"Daarvoor starten we ook nadien aansluitend met een netwerk waar steeds die vraag terugkomt.Want we hebben al die mensen nodig om te transformeren naar die eco- en sociale wereld", besluit hij.

> Lees hier meer.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.