Wereldwijde wetenschappelijke race naar universeel griepvaccin

Nog nooit hebben zo veel wetenschapsmensen tegelijk deelgenomen aan de zoektocht naar een universeel vaccin dat bescherming biedt tegen alle menselijke griepvarianten. Dat meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO).

Tot nu toe worden vaccins afgestemd op virusstammen die jaarlijks de ronde doen. Dat maakt de productie van een vaccin duur, want soms circuleren andere stammen dan degenen die de experts verwacht hadden, waardoor het vaccin minder effectief is dan gehoopt.

"Een universeel vaccin is zoiets als de heilige graal", zegt Martin Friede, WGO-coördinator voor vaccins, in Genève. Wanneer het universeel vaccin een feit is, kan de man niet voorspellen, "maar er zijn recent heel wat fondsen voor onderzoek bijgekomen en er zijn ook meer onderzoekers die zich ermee bezighouden."

De WGO vindt dat de wereld onvoldoende voorbereid is op een nieuwe pandemie, een epidemie op wereldwijde schaal. Daarom huldigt de organisatie een nieuwe griepstrategie. Die houdt in dat er in alle landen een betere bewaking van de uitbraken komt en dat er sneller wordt opgetreden wanneer zich een uitbraak voordoet. De seizoensgriep kost jaarlijks wereldwijd het leven aan 650.000 mensen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.