VUB-wetenschappers werken mee aan prestigieus onderzoek naar DNA-wijziging

Professor dr. Thierry VandenDriessche en professor dr. Marinee Chuah van de Vrije Universiteit Brussel gaan de komende vijf jaar deel uitmaken van een Europees en Amerikaans consortium van internationale topwetenschappers dat onderzoek doet naar gene editing. Via deze uiterst precieze manier van DNA-wijziging proberen ze ongeneeslijke ziektes te bestrijden.

Bij gene editing worden beschadigde genen die ziektes veroorzaken, hersteld of zelfs vervangen door gezonde en functionerende genen. Er wordt getracht om op die manier de onderliggende oorzaak van ernstige aandoeningen, en dat zijn de genen, aan te pakken. Deze DNA-wijziging geldt als de meest veelbelovende behandeling voor ongeneeslijke ziektes. 

De Europese Unie zet haar schouders onder het project en trekt 15 miljoen euro uit voor dit vijfjarig onderzoek. De wetenschappers zullen specifiek zoeken naar nieuwe technieken die het mogelijk maken om delen van een genoom stil te leggen, te activeren of te herprogrammeren. "Gene editing vindt steeds meer zijn ingang binnen de geneeskunde en biedt veel potentieel. We zijn uiteraard verheugd om deel uit te maken van dit consortium dat verder bouwt op onze decennia-lange ervaring in dit vakgebied", stellen de VUB-professoren.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.