Geneesmiddelen minder doeltreffend bij zwangere vrouwen?

Ongeveer 80% van de zwangere vrouwen wordt blootgesteld aan ten minste één geneesmiddel tijdens het eerste trimester en 90% tijdens de totale duur van de zwangerschap...

Een systematische analyse van 198 studies naar de farmacokinetische veranderingen (absorptie, verdeling, metabolisme en eliminatie) tijdens de zwangerschap en hun praktische gevolgen heeft aangetoond dat een zwangerschap de eliminatie van geneesmiddelen versnelt en de totale blootstelling aan het geneesmiddel aanzienlijk vermindert (aanzienlijke toename van de klaring, het verdelingsvolume, de vrije fractie van het geneesmiddel en daling van vooral de halfwaardetijd). Bij antibiotica is de klaring soms meer dan driemaal hoger met een verminderde totale blootstelling aan het geneesmiddel met meer dan 50%. Met deze resultaten moet rekening gehouden worden wanneer het noodzakelijk is om een systemische behandeling voor te schrijven aan zwangere vrouwen.

  • Pariente G, Leibson T, Carls A, et al. Pregnancy-Associated Changes in Pharmacokinetics: A Systematic Review. PLoS Med 2016;13:e1002160.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.