Een nieuw schadelijk effect van alcohol

De redenen voor het verhoogde risico van psoriasispatiënten op vroegtijdig overlijden zijn vrij onduidelijk, behalve zelfmoordneigingen als gevolg van een grotere psychische kwetsbaarheid.

In het kader van een case-controlstudie bij 55.537 volwassen patiënten met psoriasis en een controlegroep van 854.314 patiënten zonder psoriasis vergeleek een Brits team de mortaliteitgraad als gevolg van alcohol in de twee groepen aan de hand van kruising van gegevens van officiële registers.
Tijdens een mediane follow-up van 4,4 jaar stelden ze 115 sterfgevallen die te wijten waren aan alcohol vast bij patiënten met psoriasis en 1.118 bij patiënten in de controlegroep, wat overeenkomt met een aantal van respectievelijk 4,8 en 2,5 per 10.000 patiëntjaren en een relatief risico dat gemiddeld 58% hoger ligt voor de patiënten met psoriasis ten opzichte van de patiënten in de controlegroep (HR 1,51 ; 95% BI 1,31-1,91). De oversterfte is voornamelijk toe te schrijven aan alcoholgerelateerde leveraandoeningen.
Met het oog op deze gegevens benadrukken de onderzoekers dat alcohol een factor is die sterk bijdraagt tot vroegtijdige oversterfte bij psoriasis en zetten ze aan tot een efficiënte behandeling van overdreven alcoholgebruik.

  • Naar R Parisi et al. Alcohol-Related Mortality in Patients With Psoriasis: A Population-Based Cohort Study. JAMA Dermatol. 2017 Sep 15. [Epub ahead of print]

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.