Elf mensen opgenomen in ziekenhuis na bemetting met legionella in regio Evergem

In de regio rond het Oost-Vlaamse Evergem zijn elf mensen opgenomen in het ziekenhuis met een legionellabesmetting. Dat heeft het Agentschap Zorg en Gezondheid meegedeeld. De huisartsen in de regio zijn verwittigd en werden gevraagd attent te zijn voor de symptomen van legionella bij hun patiënten, meldt het gemeentebestuur van Evergem. 

De patiënten kregen de eerste klachten in de periode van 29 april tot 6 mei. "Aangezien alle zieken tot nu toe in dezelfde relatief korte periode klachten zijn beginnen te krijgen, vermoeden we dat de bron van de legionellabesmetting intussen onder controle is, maar de situatie wordt van nabij gevolgd", stelt woordvoerder Joris Moonens van het agentschap.

Het agentschap probeert de bron van de besmetting te achterhalen. Vermoedelijk ligt die in de regio rond Evergem. Zo worden de patiënten bevraagd om te achterhalen op welke gemeenschappelijke plaatsen ze geweest zijn. Ook worden er stalen van de koeltorens in de Kanaalzone genomen. De resultaten van de staalnames worden ten vroegste volgende week verwacht. 

"Momenteel hebben we nog geen enkele aanwijzing wat de bron van de besmetting kan geweest zijn. Dikwijls valt dat ook niet meer te achterhalen bij een legionellabesmetting van korte duur", aldus Moonens. Besmettingen met legionella gebeuren door het inademen van waternevel. Moonens wijst erop dat het tot 19 dagen kan duren vooraleer legionella zich ontwikkelt. Het kan dus wel zijn dat er nog patiënten bijkomen die in contact zijn geweest met die bron.

"Zorg en Gezondheid heeft ons en de aangrenzende gemeentes ingelicht", meldt het gemeentebestuur van Evergem. "Ook de huisartsen in de regio in en rond Evergem zijn verwittigd en gevraagd attent te zijn voor de symptomen van legionella bij hun patiënten. Die symptomen zijn een koortsig gevoel, spierpijn en lichte hoofdpijn, met later meestal hogere koorts en een droge hoest. Een legionellabesmetting kan zich ontwikkelen tot een longontsteking. Vooral oudere mensen en mensen met eerdere longklachten of chronische ziekte (bv. diabetes) zijn gevoeliger voor de ziekte. Lang niet iedereen die de bacterie inademt, wordt er ook ziek van."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.