Hulpverleners eisen actieplan tegen fysiek en verbaal geweld

Het geweld tegen hulpverleners blijft toenemen. Verschillende federaties van verpleegkundigen en zorgverleners stappen daarom deze maand nog naar de federale en regionale kabinetten die verantwoordelijk zijn voor de zorgsector. Ze willen dat de overheid maatregelen neemt om het probleem terug te dringen. Dat schrijft het Belang van Limburg dinsdag.

Ambulanciers of hulpverleners in ziekenhuizen en andere zorgcentra kunnen er helaas bijna allemaal over meespreken. Ofwel kennen ze een collega die het heeft meegemaakt, ofwel werden ze zelf slachtoffer van fysiek geweld. Een recent wereldwijd onderzoek toont aan dat sinds de coronacrisis het geweld nog is toegenomen.

Spoedverpleegkundige en bestuurslid van meerdere koepelorganisaties binnen de zorgsector Geert Berden luidt de alarmbel. Deze maand trekt hij met een delegatie naar de bevoegde kabinetten in Brussel. "We willen dat de overheid dit probleem ernstig neemt."

Volgens Berden moet er werk gemaakt worden van drie punten. "Eén: er moet een centrale registratie komen waar alle meldingen verzameld worden. Twee: er moet een werkgroep komen die zich buigt over agressie in de zorg. Drie: er moet een website komen waar alle informatie te vinden is voor hulpverleners over dit onderwerp."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    09 augustus 2022

    Zelfs De Orde kan het niet meer aanzien en organiseert zelfverdedigings sessies onder leiding van veteraan Robert Vandewalle !