Vlaamse overheid pompt 2 miljoen euro in darmkankervaccin

De Vlaamse overheid pompt via haar agentschap innoveren en ondernemen (Vlaio) 2 miljoen euro in een project van een consortium dat hoopt tegen 2024 een darmkankervaccin te ontwikkelen dat op grote schaal kan worden ingezet. Dat meldt het consortium in een persbericht.

Het consortium Persomed, bestaande uit biotechbedrijf myNEO, consultancybedrijf QbD, research-start-up Antleron en de Vrije Universiteit Brussel (VUB), werkt aan een gepersonaliseerd darmkankervaccin.

Dat houdt in dat ze bloedcellen van de patiënt in het laboratorium herprogrammeren tot krachtige immuunactiverende cellen die dan terug aan de patiënt worden toegediend. De geproduceerde cellen wakkeren het immuunsysteem aan zoals een vaccin, waardoor kankercellen worden herkend en gedood.

Midden volgend jaar wil Persomed starten met een eerste klinische studie bij minstens acht patiënten. In 2022 wil het consortium de therapie uitvoeren bij een grotere groep van uitgekozen patiënten. In 2024 zou het vaccin klaar kunnen zijn om officiële registratie voor breed gebruik aan te vragen. Op dat moment kan de ontwikkelde celtherapiemethodologie ook worden geëxtrapoleerd naar andere vormen van kanker.

De Vlaamse subsidie helpt al om de eerste onderzoeksfase te betalen. Die zal ruim 3 miljoen euro kosten. De totale ontwikkelingsfase zal nog verschillende extra miljoenen kosten, zegt Antleron-CEO Jan Schrooten. Die kosten zullen de partners van het consortium gedeeltelijk dekken. Ook industriële partners zullen bijdragen. Het consortium zoekt nog extra investeerders en wil ook een fulltime CEO aanstellen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.