Cruciaal dat eerst huisartsen geïnformeerd worden over nieuwe teststrategie (BVAS)

De Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (Bvas) is, net als Domus Medica, niet te spreken over het lekken van de nieuwe coronavirusteststrategie in de pers. Bvas vindt het "ongehoord" dat de nieuwe teststrategie, die woensdag ingaat, maandag al via de media bekend raakte, terwijl huisartsen zelf nog geen informatie hadden ontvangen.

Sciensano heeft zich vanochtend bij de huisartsen geëxcuseerd voor het perslek. Voor Bvas is deze gang van zaken niet voor herhaling vatbaar. "Om te vermijden dat huisartsen tegenover hun patiënten een slecht figuur slaan, is het cruciaal dat zij als eerste geïnformeerd worden over nieuwe richtlijnen", zo laat Bvas weten.

Het syndicaat kan zich vinden in deze nieuwe strategie die nodig is om de werklast van huisartsen te verlichten. "De aanpassing is ook logisch aangezien er al dagen een tekort is aan reactieven, apparatuur en personeel voor de afnames. Hoe sneller men dus de afnames limiteert, hoe beter."

"De 500.000 antigeen sneltesten die via spoedprocedure werden aangekocht, komen volgende week ook ter beschikking. Maar niemand durft vandaag met zekerheid te zeggen wat hun plaats en impact zal zijn binnen de bredere teststrategie", aldus nog Bvas.

> Lees ook: Domus Medica: niet voor herhaling vatbaar, anders acties

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.