WHO richt departement digitale gezondheid op

Op het ‘Symposium on the Future of Digital Health Systems’ maakte de WHO vorige maand de oprichting van een departement voor digitale gezondheid bekend.

Het nieuwe departement is gewijd aan de “digitale gezondheid en innovatie en landen helpen bij het evalueren, integreren, reguleren en maximaliseren van de mogelijkheden van de digitale technologie en de artificiële intelligentie”. 

Die aankondiging werd gedaan op een recent symposium van de WHO in februari in Kopenhagen. Daar kwamen heel wat eHealth decision makers en partners samen op de uitnodiging van de WHO om een netwerk te creëren voor de progressie van de digitalisering van de zorgsystemen in Europa.  

Dr. Zsuzsanna Jakab, WHO Regional Director for Europe opende het congres en spoorde de Europese landen aan om verder te gaan dan het maken van beloften en om de implementatie van digitale technologie te versnellen. De dokter werd benoemd als adjunct-algemeen directeur van de WHO in het kader van deze vernieuwingen.

Een van de andere hervormingen is de oprichting van een nieuwe ‘Data’ divisie om het “inzamelen, stockeren, analyseren, verspreiden en het gebruik van gegevens te verbeteren om de zorgpolitiek in de landen te kunnen veranderen”. De maatregelen werden volgens de WHO uitgewerkt na “een lange periode van overleg”.

“Het is een historisch moment voor de WHO. Voor de eerste keer werkten de hoofden van de zeven belangrijkste bureaus samen om de veranderingen te definiëren die aangebracht moeten worden op drie niveaus van de WHO (zetel, regionale en nationale bureaus) om de grote organisatie te veranderen en meer doeltreffend te maken”, zo zei algemeen directeur van de WHO dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Dr. Takeshi Kasai, Regional Director for the Western Pacific van de WHO voegde er aan toe dat het noodzakelijk is om een methode te ontwikkelen die “sterker en meer systematisch is om landen te helpen om goed gebruik te maken van digitale technologie en innovatie om hun doeleinden inzake volksgezondheid te kunnen halen”.

“Wereldwijd veranderen artificiële intelligentie en digitale gezondheid de manier waarop zorg verstrekt wordt: van preventie tot sensibilisering, behandeling, revalidatie en palliatieve zorg. Er zijn veel kansen die gegrepen kunnen worden, uitdagingen die aangegaan moeten worden en politieke beslissingen die genomen moeten worden om het potentieel van digitale tools voor de gezondheid te maximaliseren”, aldus de arts.

“De WHO kan een unieke rol spelen als raadgever om de mogelijkheden van de digitale technologie te maximaliseren”, zo besluit dr. Kasai.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.