iPrognosis: een nieuwe app voor de vroegtijdige opsporing van de ziekte van Parkinson

Volgens professor Gaëtan Garraux van de ULG en het CHU de Liège moet de nieuwe app van het Europees project iPrognosis de vroegtijdige opsporing van de ziekte van Parkinson verbeteren.  

Vandaag kampen volgens wetenschappelijke schattingen meer dan 30.000 mensen in België met de ziekte van Parkinson en dit cijfer zal alleen maar toenemen. Het iPrognosis project is bedoeld om de opsporing van de ziekte te verbeteren. Het wordt ondersteund door Europa (3.921.302,50 euro) en maakt deel uit van het Horizon 2020-onderzoeks- en innovatieprogramma van de Europese Unie voor de bevordering van actief en gezond ouder worden met behulp van ICT, vroegtijdige opsporing en interventie.

18 à 24 maanden
Voor België nam professor Gaëtan Garraux van de dienst Neurologie van het CHU van Luik deel aan de opstart van iPrognosis: “Ik maakt nog maar pas deel uit van het project, ik nam niet deel aan het ontwikkelen ervan, maar ik kreeg de nodige zekerheid over de doeltreffendheid van de app en over de hoeveelheid ingezamelde gegevens; het gaat om duizenden personen. De resultaten worden verwacht binnen de 18 à 24 maanden.”  De nieuwe iPrognosis app moet het mogelijk maken om de eerste tekenen van de ziekte van Parkinson op te sporen met behulp van smartphones. 

Door de interactie van gebruikers met hun smartphones wil dit project de karakteristieken bepalen van een vroegtijdige ontwikkeling van de ziekte (door middel van een bericht, een selfie ...) “De originaliteit en het belang van het project is dat de applicatie voor zoveel mogelijk mensen beschikbaar is. Hoe eerder de ziekte wordt gedetecteerd, hoe meer we het evolutieprofiel kunnen aanpassen.”

AI en anoniem
Kunstmatige intelligentie wordt gebruikt om algoritmen te ontwikkelen waarmee de tekenen van de ziekte kunnen worden geïdentificeerd bij gebruik van de smartphone. “Alle verzamelde informatie is beschermd en geanonimiseerd. Dit alles gebeurt in overeenstemming met de Europese en Belgische regels voor gegevensbescherming. We hebben de app zelfs geëvalueerd met onze ethische commissie van het ziekenhuis en de universiteit voordat we instemden met deelname aan het project. We maakten opmerkingen en daar hielden ze rekening mee.”

Bij gebrek aan een betrouwbare en vroege diagnostische test, bestaat de strategie vandaag uit het identificeren van mensen die nog niet de typische symptomen hebben, maar wel een verhoogd risicoprofiel voor de ziekte: bijvoorbeeld een gen dat betrokken is bij de ziekte of een aantal waarschuwingssignalen, zoals heel geanimeerde of zelfs gewelddadige  dromen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.