Hoe online gezondheidsorganisatie optimaliseren?

Kunnen patiënten met behulp van websites op maat informatie beter onthouden, zowel van de sites die ze bezoeken als van hun medische consulten? De Universiteit van Amsterdam zocht het uit.

Volgens het Nederlands Bureau voor statistiek CBS heeft Nederland het hoogste percentage mensen tussen de 17 en 74 jaar die online informatie zoeken over gezondheid, met name 72%. In België bedraag dat percentage 46%.

Minh Hao Nguyen, Communicatiewetenschappen Universiteit van Amsterdam, onderzocht de impact van gezondheidswebsites in twee experimentele studies bij jongere en oudere volwassenen en twee veldstudies bij jongere en oudere patiënten met kanker.

In totaal namen 1.200 mensen deel aan de studies. Een deel van de respondenten kreeg een website op maat te zien waarop ze het presentatieformat naar eigen voorkeur konden aanpassen. De overige respondenten kregen een standaard website te zien. Nguyen analyseerde de doeltreffendheid van de websites op maat versus standaard websites en komt tot de volgende conclusies:

  • De website op maat zorgt voor een hogere motivatie en bekwaamheid om de informatie te verwerken.
  • Zowel jongere als oudere volwassenen zijn meer tevreden met een website op maat.
  • Oudere volwassenen hebben meer aandacht voor de website op maat en kunnen daardoor meer informatie onthouden.
  • Jongere volwassenen onthouden meer informatie van standaard websites.
  • Online gezondheidsinformatie (op maat en standaard) ter voorbereiding van ziekenhuisbezoeken leidt tot een betere gezondheidsgerelateerde outcome bij oudere en jongere patiënten.
  • Jongere patiënten zijn meer tevreden over de website op maat en voelen zich minder angstig na afloop van een medisch consult, vergeleken met patiënten die een standaard website te zien kregen.
  • Oudere patiënten stellen de mogelijkheid persoonlijke voorkeuren aan te passen op prijs, zo kunnen ze de informatie doseren, maar dat heeft geen effect na afloop van een medisch consult.

Het onderzoek toont aan dat het aanpassen van online gezondheidsinformatie aan persoonlijke voorkeuren een veelbelovende strategie is om de doeltreffendheid van de informatie voor patiënten met kanker te optimaliseren, ongeacht hun leeftijd. “De resultaten van het onderzoek zijn dan ook relevant voor communicatiewetenschappers en interventie designers bij het ontwikkelen van effectieve online gezondheidsinformatie voor patiënten in een digitaal tijdperk”, zo luidt de conclusie.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.