AMA voert strijd tegen burn-out bij artsen op, ook met e-tools

De American Medical Association (AMA) waarschuwt dat er dringend meer gedaan moet worden om het aantal gevallen van burn-out bij dokters te doen dalen.

“Het tij is nog niet gekeerd wat de burn-out crisis bij artsen betreft”, zegt AMA-voorzitter Barbara L. McAneny. "Ondanks verbeteringen de afgelopen drie jaar, blijft de incidentie van burn-out bij artsen aanzienlijk hoger dan bij andere Amerikaanse werknemers. Die kloof is het gevolg van de toenemende bureaucratie die nefast is voor de patiëntenzorg én voor het welzijn van artsen. En ook voor de economie. Een competent, betrokken en veerkrachtig medisch corps is essentieel voor het halen van nationale volksgezondheid."

De Amerikaanse artsenorganisatie biedt artsen en zorginstellingen informatie, ressources en tools voor meer ‘joy in medecine’ en onder meer vijftig bekroonde online tools waarmee artsen en medische organisaties aanzienlijke veranderingen kunnen doorvoeren onder de noemer STEPS Forward™. Er zijn modules, Q&A’s, scenario’s, enz. over het omgaan met stress, het verbeteren van de werkflow, het herkennen en voorkomen van zelfdoding bij artsen, een practice assessment tool en ga zo maar door.

In de EHRSeeWhatWeMean.org werkt de AMA samen met MedStar Health National Center for Human Factors in Healthcare om de problemen aan te pakken die veroorzaakt worden door een slecht gebruik van elektronische patiëntendossiers. “EPD’s kunnen artsen heel wat tijdswinst opleveren. Tijd die ze aan hun patiënten en aan hun welzijn kunnen besteden”, aldus de AMA.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Christian LAUWERS

    12 maart 2019

    Alles meten en controleren? Meten is weten? Wordt ook wel eens geweten hoeveel last het alles meten veroorzaakt? Ik erger me blauw aan ambtenaren die van 9 tot 5 (min de ontspannen uren, pauzes, vormingen (tussen 9 en 5) van achter een bureau bepalen hoe we het moeten doen (alsof ze er echt iets van af weten, neen, neen, ik bedoel omdat ze het véél beter weten)). Ambtenaren creëren formulieren en formulieren creëren ambtenaren.