Dag van de Zorg richt schijnwerper op werknemerstekort

Bijna 200 Vlaamse organisaties zetten zondag/vandaag hun deuren open naar aanleiding van Dag van de Zorg. Dit jaar staan de dag en de week die eraan voorafgaat, in het teken van 'Werken in zorg en welzijn', want de sector moet dringend nieuwe werknemers aantrekken. "Werving is eigenlijk altijd al een doel geweest", zegt voorzitter Geert Van Hijfte. "Maar nu is de krapte op de arbeidsmarkt pas echt acuut."

Naast opendeurmomenten gooide de Dag van de Zorg nog veel meer in de strijd om zo veel mogelijk potentiële medewerkers te bereiken. Zo trok een team van Radio 2 de hele week naar verschillende zorg- en welzijnsorganisaties om daar radio te maken en schreven ongeveer 450 leerlingen uit middelbare scholen zich in voor het 'Stage Take Over'-programma. Daarbij werde n de jongeren gematcht aan studenten die op dit moment stage lopen in de sector en liepen ze een (halve) dag met hen mee.

"Het is altijd moeilijk geweest voor ons om de jeugd aan te spreken", reageert Van Hijfte. "Maar dat we zoveel jongeren hebben kunnen enthousiasmeren om bijvoorbeeld een woensdagnamiddag stage te lopen, zegt heel veel. We willen hen warm maken voor een opleiding in de zorg." Momenteel liep het project in 50 tot 60 scholen. Dat moeten er volgend jaar nog meer worden.

Hoewel de Week van de Zorg voor het eerst rekrutering als thema in de kijker zet, is het "eigenlijk altijd al een subthema geweest", besluit Van Hijfte. "Voor de organisaties is het vaak de belangrijkste reden voor hun deelname. Nadien merken we altijd een stijging in nieuwe werknemers."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.