Bvas steunt pediaters in schoolpleidooi kinderen 

Bvas schaart zich volledig achter de analyse van de Belgische pediaters dat er geen enkele medische reden is om de scholen vanaf 1 september niet volledig te heropenen en alle kinderen voltijds onderwijs te laten volgen. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat de kans op besmetting met covid-19 op school bijzonder klein is. 

Bvas sluit zich volledig aan bij het pleidooi van de Belgian Pediatric covid-19 Task Force om alle kleuter-, basis-, en secundaire scholen op 1 september opnieuw voltijds te laten opengaan. Het is een slecht idee om bijvoorbeeld secundaire scholen te laten heropstarten volgens een draaiboek dat leerlingen op bepaalde dagen zou weghouden van de school. Bvas dringt erop aan om scholen en leerkrachten maximaal te ondersteunen met realistische en haalbare veiligheidsmaatregelen.
 
Niet naar school kunnen gaan, veroorzaakt bij kinderen een groot sociaal gemis en houdt psychosociale risico’s in, zeker voor kwetsbare groepen. Daarbovenop komt nog de niet meer in te halen achterstand in het opnemen en verwerken van de leerstof. Scholen maar in beperkte mate heropenen, zou nu een verkeerd signaal zijn. Onderwijs is een basisrecht dat niet verder in het gedrang mag komen.

"Schoolpoorten wagenwijd open"

De cijfers die Sciensano vandaag bekendmaakte, bevestigen wat ook al uit ander wetenschappelijk onderzoek is gebleken: de kans dat kinderen en hun leerkrachten op school een besmetting oplopen is verwaarloosbaar. Aangezien niemand kan voorspellen hoe lang de Sars-CoV-2-pandemie zal aanhouden, hebben we als maatschappij geen andere optie dan alle schoolpoorten, zonder enige restrictie, op 1 september wagenwijd open te zetten, meent voorzitter Philippe Devos.
> Lees ook: Pleidooi om alle kinderen weer naar school te laten gaan (kinderartsen en -psychiaters)

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.