Woonzorgcentra superstreng met oog op vakanties

De WZC's zijn als de dood voor een mogelijke nieuwe uitbraak van het virus tijdens de vakantie, eventueel als gevolg van de vakantieterugtocht van medewerkers. Die laatsten moeten zichzelf desnoods een quarantaine opleggen bij het minste risico op besmetting.

"De alertheid die er al was in onze woonzorgcentra wordt zo mogelijk nog aangescherpt in de vakantieperiode", zegt Jannes Verheyen, woordvoerder van Armonea. "We vragen zowel aan onze medewerkers als aan bezoekers van onze gasten dat wanneer ze met vakantie zijn geweest in een risicogebied, ze hun gezond verstand gebruiken en - better safe than sorry - zichzelf een quarantaine opleggen en dus niet naar onze instellingen komen."

Ook Caroline Vercauteren van Orelia bevestigt dat het in de sector van de woonzorgcentra al sinds maanden standaardprocedure is om zeer voorzichtig te zijn en meteen te testen wanneer men nog maar vermoedens heeft. Dat geldt zowel voor medewerkers als voor verblijvende gasten.

"Het is nooit 'back tot normal' geweest in onze instellingen", zegt Vercauteren, "ook alle regels inzake mondmaskerdracht, handhygiëne en afstandsbewaring zijn steeds strikt aangehouden."

"Naar bezoekers toe moeten we er inderdaad op blijven hameren dat alle coronamaatregelen behouden blijven en dat ze dus ook op eer verklaren dat ze gedurende de laatste 14 dagen geen symptomen hebben gehad die op coronabesmetting wijzen. Daar de mensen constant op wijzen, is niet makkelijk en sympathiek, maar het moet nu eenmaal."

Ook Marijke Verboven van Orpea wijst op de strenge regels bijvoorbeeld inzake de registratie van de bezoekers (met het oog op contact-tracing) en een verklaring op erewoord. "De risico's bestaan overigens niet alleen in het buitenland", zegt Verboven. "Aangezien er ook in eigen land nog dagelijks besmettingen worden gerapporteerd zitten we ook hier nog in 'code oranje'. Daarom blijven alle regels inzake sociale distancing, hygiëne en maskerdracht onverkort gelden in onze centra."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.