Wereldprimeur UZA: eerste cochleair implantaat met robot

Voor het eerst plaatste een oorchirurg met behulp van een robot een cochleair implantaat of binnenoor-implantaat bij een patiënt in het UZA. De operatie is een wereldprimeur en gebeurde recent onder leiding van oorchirurg prof. dr. Vedat Topsakal.

Dankzij deze nieuwe ultraprecieze operatietechniek zullen meer slechthorenden hun restgehoor van de lage tonen kunnen behouden met een cochleair implantaat. Een navigatiegestuurde robot boorde met adembenemende precisie een toegang tot het slakkenhuis.

In tegenstelling tot andere vormen van robotchirurgie waarbij de robot wordt aangestuurd door bewegingen van de chirurg, voert de robot bij een HEARO® procedure de bewegingen geheel zelfstandig uit, op basis van een vooraf door de chirurg vastgelegd plan.

Prof. dr. Vedat Topsakal: “De robot voert de planning van de chirurg secuurder uit dan de chirurg zelf ooit zou kunnen. Op dit moment is dit de meest accurate robot in de oorchirurgie en mogelijk zelfs in de geneeskunde.

Delicate operatie

Chirurgen zoeken altijd naar de minst invasieve manier om hun doel te bereiken. Ook in de oorchirurgie is het sparen van structuur een belangrijke doelstelling. Dankzij de uiterst accurate operatietechniek met de robot zullen meer slechthorenden hun restgehoor van de lage tonen kunnen behouden. “We hebben nu drie patiënten succesvol kunnen opereren, zonder hun restgehoor aan te tasten,” aldus het UZA.

Prof. dr. Vedat Topsakal: “De flexibele elektrode in de cochlea (slakkenhuis) plaatsen is de meest delicate fase in de hele operatie en gevoelig voor veel storende factoren. Als je dat als chirurg met de hand doet, kan je een kleine trilling veroorzaken of kan er een beetje vocht uit het slakkenhuis lopen. Daardoor verliest 30 tot 55% van de patiënten het stukje restgehoor dat ze nog hadden. Nu kunnen we in een rechte lijn het binnenoor benaderen, waardoor de flexibele elektrode al minder beweegt."

"In de nabije toekomst zal de robot de elektrode met een gecontroleerde snelheid ook zelf kunnen plaatsen. Enkel een robot kan het slakkenhuis zo precies aanboren dat er geen trilling of vochtverlies is en het restgehoor behouden kan blijven.

Risico bij cochleair implantaat verdwijnt

Met een cochleair implantaat kunnen mensen met ernstig tot zeer ernstig gehoorverlies (opnieuw) geluiden waarnemen waardoor ze comfortabeler kunnen communiceren in het dagelijkse leven. Het toestel zet de geluiden om in elektrische prikkels die de gehoorzenuw in het slakkenhuis stimuleren.

Vaak heeft de patiënt nog eigen gehoor in de lagere frequenties (restgehoor).  Eén van de risico’s bij de plaatsing van het implantaat is echter dat de patiënt dit restgehoor verliest. “Voor veel patiënten is dit restgehoor een belangrijke houvast die hen doet twijfelen om voor een cochleair implantaat te kiezen."

"Als we er met de robot in blijven slagen om het restgehoor te sparen, zal een cochleair implantaat in de toekomst beschikbaar zijn voor nog meer patiënten.”

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.