Wachtpost KHOBRA slaakt een noodkreet

In het vorige nummer van onze krant (nr. 588) kon u een interview lezen met dr. Pierre Masscheleyn, voorzitter van huisartsenkring West-Namen. Hij gaf aan dat de plaatselijke wachtpost rondkomt met 3 euro/jaar/inwoner, terwijl ze 365 dagen per jaar functioneert. Dr. Thierry Op de Beeck, wachtpostverantwoordelijke KHOBRA Leuven, plaatst hierbij kanttekeningen, en slaakt meteen een noodkreet. Hij schrijft het volgende.

“Zoals steeds heb ik de Medi-sfeer aandachtig en met veel plezier gelezen. In verband met uw artikel over de wachtpost West-Namen voel ik mij toch genoodzaakt om in mijn functie als voorzitter van de wachtpost KHOBRA te Leuven te reageren.

Zij zeggen dat ze het “rooien” met 3 euro per inwoner, bij KHOBRA moeten wij het doen met 1.8 euro per inwoner. Wij zijn uiteraard wel niet in de week geopend zoals CEGENO maar wel 61 u en op alle brugdagen. Onze kring betaalt elk jaar 60 à 70.000 euro bij om de tekorten aan te vullen.

Deze tekorten komen er onder andere doordat er maximaal IT voor 100 artsen wordt gesubsidieerd terwijl wij er 300 hebben. Wij staan in voor 200.000 inwoners en 50.000 studenten.

Met 3 euro per inwoner kunnen wij zonder probleem ook de weekdagen doen met vervoer. In Vlaanderen is er bij mijn weten nog geen enkele wachtpost/kring gesubsidieerd om weekwachten vanuit de wachtpost te houden.

Wij zijn kortom een wachtpost die draait op de subsidies van 1 wachtpost (100.000 inwoners, 100 artsen) maar wel zo groot is als twee wachtposten. Onze vraag voor de toekomst gaat dan ook vooral zijn: deze subsidies op te trekken naar 1.5 wachtpost, anders zullen wij genoodzaakt zijn om onze wachtpost te splitsen met een verdubbeling van de subsidies tot gevolg.”

Met vriendelijke groeten,

Dr. Thierry Op de Beeck

Wachtpostverantwoordelijke KHOBRA

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Dirk VAN DE VELDE

    18 mei 2018

    Merkwaardig dat al die slimme Vlaamse huisartsen enthousiast instappen in het systeem van wachtposten en pas nadien vaststellen dat ze die wachtpost voor een belangrijk deel zelf subsidiëren...... : zowel door ingehouden indexering erelonen als door een directe bijdrage om het tekort van de wachtpostwerking bij te passen! Maar dat van die ingehouden indexering waren onze collega's waarschijnlijk al vergeten. Het is makkelijk minister te zijn met zo'n Vlaamse huisartsen....

  • Rufij BAEKE

    17 mei 2018

    Onvoorstelbaar hoe overheid met deze hardwerkende huisartsen omgaat !

    Rufy BAEKE - gepensioneerd huisarts

  • Herman SCHEVENELS

    17 mei 2018

    Vergeet er nog bij te zeggen dat elke arts 400 € uit eigen zak mag ophoesten om te mogen komen werken op WE en feestdagen; hiertegen zou elke andere beroepsgroep protesteren .