Vroedvrouwen: +22%

Vanaf 1 april krijgen vroedvrouwen die moeder en kind thuis verzorgen, een fors hoger honorarium.

Gisteren keurde het verzekeringscomité deze maatregel goed op initiatief van Maggie De Block. Dat in het raam van het budget gezondheidszorg 2016. Van de enveloppe van tien miljoen euro voor paramedische beroepen. vloeit 1.418.000 euro naar de vroedvrouwen. Ze krijgen een hoger honorarium voor zorg vanaf vijf dagen na de bevalling. Minister De Block: “We vragen van de vroedvrouwen een grotere inzet, die moet aangepast verloond worden. We willen zo de eerste lijn extra ondersteunen. Daarnaast erkennen we dat de zorg buiten het ziekenhuis specifiek is omdat de vroedvrouwen dan moeder en kind alleen verzorgen zonder permanente ondersteuning van andere zorgprofessionelen in de nabije omgeving.”

Stijging

De rol van de vroedvrouwen is geëvolueerd. Vrouwen verlaten de jongste jaren na een normale bevalling, zonder complicaties, steeds vlugger het ziekenhuis. Eens thuis, doen ze een beroep op de kwaliteitsvolle postnatale ondersteuning door vroedvrouwen. Hierdoor stijgt het aantal jonge moeders dat een vroedvrouw aan huis vraagt jaar na jaar en krijgen vroedvrouwen steeds meer werk.

Het Riziv registreerde volgend aantal verstrekkingen door vroedvrouwen:

  • 2012:     589.076
  • 2013:     624.669
  • 2014:     698.369

De honoraria stijgen vanaf 1 april 2016 met 22,5% voor de zorg die vroedvrouwen verstrekken na de vijfde dag na de bevalling. Als de patiënte een geconventioneerde vroedvrouw consulteert, wordt alles terugbetaald.

De gynaecologen werden al eerder extra gehonoreerd voor urgentiebevallingen via het akkoord artsen-ziekenfondsen.

P.S.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.