Voka Limburg: richtlijnen aantal ziektedagen "overwinning ondernemingen"

"Dat minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) werkt aan richtlijnen voor het aantal ziektedagen per aandoening is een overwinning voor onze ondernemingen, hun medewerkers én de talloze bonafide artsen", zegt Johan Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka - KvK Limburg.

Het bericht in MediSfeer over de richtlijnen die op komst zijn voor het aantal ziektedagen van acht belangrijke aandoeningen, gaf aanleiding tot een maatschappelijk debat. Ook Voka laat zijn stem horen. “Het arbitraire aspect bij het uitschrijven van ziektebriefjes inperken" noemt Leten dus een overwinning voor de ondernemingen. "Wanneer een patiënt nood heeft aan een langere rustperiode, zal dit uiteraard mogelijk blijven. Het is een richtlijn en dus geen verplichting. Maar de standaardtermijn bij een regulier genezingsproces wordt hiermee wel eindelijk bepaald."

"De schijnbaar onschuldige 'gunst' van het uitschrijven van een langere ziekteperiode van de arts naar de medewerker, is er eentje met vérstrekkende gevolgen voor de werkgevers", meent Voka Limburg. "Ze moeten dubbel betalen, deadlines komen in gevaar én andere collega's verdrinken in het werk. Daarnaast hypothekeert dit de geloofwaardigheid van het leeuwendeel van de artsen en medewerkers. Het is daarom dat we als Voka - KvK Limburg zijn blijven pleiten om de ziektetermijn objectiveerbaar te maken", aldus Leten.

Lees ook: inspectie-zal-attesten-arbeidsongeschiktheid-bestuderen

 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.