Vluchtelingenkamp Duinkerke: heel wat mensen met brandwonden

Artsen zonder Grenzen start de werken voor een nieuw vluchtelingenkamp in Duinkerke en betaalt die uit eigen zak. Alleen de lokale overheid zorgt mee voor steun. Intussen noteert men een piek van brandwondenpatiënten.

“Meer dan 2500 mensen zitten hier vandaag in de modder en de kou,” aldus André Jincq van Artsen Zonder Grenzen. “Het is hoog tijd dat zij een menswaardig onderkomen krijgen.” De lokale burgemeester van  Grande-Synthe vroeg Artsen Zonder Grenzen om hulp, omdat de overheid nooit antwoordde op zijn vragen. Op 11 januari werd de knoop dan toch doorgehakt en kreeg Artsen zonder Grenzen toestemming een nieuw kamp te bouwen.

Bizar: dat het zo lang duurde voor de overheid haar toestemming gaf, kwam wegens een aantal technische bezwaren zoals de brandveiligheid. Paradoxaal genoeg is dat risico bijzonder groot in het huidige kamp, waar mensen zich met houtvuurtjes en geïmproviseerde kacheltjes verwarmen. Op de medische consulten die Artsen Zonder Grenzen organiseert in het kamp, werden al heel wat mensen met brandwonden behandeld. Maar er vallen wel meer bizarre zaken op in de politiek van de Franse overheid. Zo trok de Franse president Hollande fel van leer tegen de 'mensonwaardige omstandigheden' van de oorlogsslachtoffers in Syrië terwijl het er in zijn eigen achtertuin - en onder zijn verantwoordelijkheid - niet veel beter aan toegaat.

In het nieuwe kamp komen 500 verwarmde tenten, goed voor 2.500 mensen, douches met warm water, en voldoende toiletten. Ook de medische consulten worden verdergezet, aldus AzG. De vluchtelingen zullen er vrijwillig kunnen komen wonen, en vrij binnen en buiten lopen. André Jincq: “We willen geen kamp bouwen waar mensen opgesloten worden, maar een plaats waar zij de winter kunnen doorbrengen in menswaardige omstandigheden.”

P.S.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.