Vlaamse psychologen boycotten 'inleveringsvoorstel' De Block

Vlak voor de start van de terugbetaling van een bezoek aan de psycholoog, blijkt dat opvallend weinig Vlaamse psychologen willen meewerken. Dat berichten Het Nieuwsblad, De Standaard en Het Belang van Limburg.

Minister Maggie De Block (Open Vld) trekt per jaar 22,5 miljoen euro uit en wil zo 120.000 mensen helpen met een "matige" depressie, angststoornis of alcoholverslaving. Zij kunnen vanaf begin maart aan sterk verlaagd tarief hulp krijgen. De Block legde wel het tarief voor de psychologen op 45 euro.

"Concreet betekent dit dat je als psycholoog eigenlijk twintig procent van je omzet inlevert", zegt Koen Lowet van de Vlaamse beroepsvereniging VVKP. Die riep uit onvrede met het nieuwe systeem van meet af aan op zich niét in te schrijven.De Vlaamse psychologen willen naar een vergoeding van 1 euro per minuut of dus 60 euro in plaats van 45 euro.

Limburg: armoe troef

In sommige regio's raakt amper tien procent van de vacatures ingevuld. In Limburg werden 220 psychologen gezocht en willen er maar 10 meewerken. In het noorden van West-Vlaanderen zijn dat er 14 op 132.

Lowet. “In Limburg zocht men 220 psychologen. Er zijn tien kandidaten. Een ­fiasco dus, iets waar we altijd voor hebben gewaarschuwd.” Ook elders in Vlaanderen zijn grote problemen, al zijn er nog geen definitieve ­cijfers. In Noord-West-Vlaanderen is budget voor 132 psychologen. Amper zo’n tien procent daarvan is ingevuld.

“Er gaapt inderdaad een grote kloof tussen het aantal dat nodig is en het aantal kandidaten”, zegt ook Isabel Moens van Zorgnet-Icuro, koepel van voorzieningen in de geestelijke gezondheidszorg. Die noemt de situatie bijzonder pijnlijk en wijst op de grote verantwoordelijkheid van de beroepsvereniging. “Als psycholoog kan je perfect een paar sessies per week tegen een iets lager tarief doen, om extra kwetsbare mensen te helpen, en de rest van de tijd voortwerken zoals voorheen.”

De Block is niet van plan de vergoeding voor de psychologen te verhogen. Ze wijst erop dat in sommige regio's in Vlaanderen wel degelijk "een mooi aantal" kandidaten is en dat Brussel en Wallonië wél meewerken.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.