Gevaccineerd worden? Werk uw gegevens bij voor 3 februari

De boodschap werd dit weekend door een aantal beroepsverenigingen herhaald: huisartsen, extra-murosspecialisten, tandartsen en vrijgevestigde verpleegkundigen hebben voorrang voor de covid-vaccinatie. Maar zij moeten wel - vóór woensdag 3 februari - hun informatie op www.uppad.be gaan bijwerken. 

In eerste instantie ontlokte dit bericht een kritische reactie van Marc Moens (Bvas) omdat zijn organisatie en nog enkele andere belangrijke artsenorganisaties niet van die oproep op de hoogte waren. Het leek verwarring te zaaien. Maar intussen is een en ander verduidelijkt door Frank Robben (1) zelf die aan de basis ligt van dit initiatief.

Het UPPAD is voor de beroepsbeoefenaars een uniek toegangspunt tot hun persoonlijke administratieve gegevens zoals die bekend zijn bij de verschillende overheden: Riziv, FOD Volksgezondheid, regio's, enz. "Dat toegangspunt - dat al enige tijd bestaat - vergemakkelijkt het de zorgverleners om te communicen met de overheid en omgekeerd: iedereen kan daar constant, ook na de vaccinatiegolf, zijn gegevens verder beheren en actualiseren. Dat vermijdt dat gegevens verouderen of voorbijgestreefd zijn en bijgevolg de informatie de persoon in kwestie niet bereikt", aldus Robben.

Wat de vaccinatie tegen het coronavirus betreft: om te worden uitgenodigd voor de vaccinatie, moet u woensdag uw post- en e-mailadres hebben gecontroleerd en bijgewerkt (zelfs als dat betekent dat u een tijdelijk adres moet aanmaken).

Om uitgenodigd te worden en een afspraak te maken, worden de zorgverleners van de eerste lijn verzocht hun gegevens hier bij te werken. U kunt ook uw aanvraag lanceren via het portaal www.egezondheid.be

Ook per brief kan, maar dat duurt langer

Verkiest u het toch om niet via elektronische weg te communiceren? Dat kan. Dan zult u binnenkort een brief met een vaccinatieuitnodiging ontvangen. "Maar u moet er dan wel rekening mee houden dat de post iets langzamer werkt en die brief misschien pas een week later ter bestemming is, vergeleken met het elektronische verkeer", aldus Robben. "Mensen met een Rizivnummer zijn mijns inziens gebaat met dit UPPAD-systeem."

Intussen is op het niveau van de Vlaamse Gemeenschap Zorg en Gezondheid bekendgemaakt dat men bij de specialisten drie verschillende groepen zal onderscheiden in de vaccinatie:

  • specialisten die de diagnose covid stellen zoals NKO's (verlies reuk- en smaakzin), pneumologen, pediaters;
  • artsen die hun maskers moeten afzetten in de behandeling van hun (covid)-patiënten zoals stomatologen, gastro-enterologen, oftalmologen, cardiologen, dermatologen;
  • alle anderen

(1) Frank Robben (foto) is CEO van IT-speler Smals, stichter en algemeen directeur van het eHealth platform. UPPAD maakt immers deel uit van het federale overheidsplatform eGezondheid.

> Lees ook: Vlaanderen vaccineert vanaf 15/2 zorgverleners eerste lijn in vaccinatiecentra

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.