Uitgebreide genetische test voor koppels met kinderwens in 2019

Vanaf volgend jaar zullen koppels met een kinderwens een genetische test kunnen laten uitvoeren die speurt naar 400 genetische aandoeningen, schrijft De Morgen. BEGECS (Belgian Genetics Expanded Carrier Screening) heet de test en ze werd ontwikkeld door de universitaire centra in ons land.

"Koppels zullen zich hiervoor kunnen aanmelden", zegt Bettina Blaumeiser, professor medische genetica (UZA) in de krant. "De bedoeling is om zowel de man als de vrouw te testen. We screenen op aandoeningen die patiënten echt ziek maken en die relatief vaak voorkomen. Mucoviscidose bijvoorbeeld. Privébedrijven bieden dit nu al aan, maar die testen kosten vaak erg veel geld."

Hoeveel BEGECS zal kosten, is nog niet duidelijk. "Maar het zal betaalbaar zijn", klinkt het. Wanneer precies de test beschikbaar zal worden, is ook nog niet vastgelegd.

Hiermee wordt ook weer het debat op scherp gesteld tussen UZ's en AZ's. UZ's claimen het domein van deze predictieve tests, maar dat werd aangevochten door de beroepsvereniging klinische biologie. Dat leidde zelfs tot een uitspraak van de Raad van State die de beroepsvereniging gelijk gaf in het dispuut met de centra moleculaire diagnostiek (zie ook SP 125).

Lees ook: pasgeboren baby's vanaf 2019 ook op muco gescreend.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Pierre DE GROOTE

    21 december 2018

    " screenen op aandoeningen die patiënten echt ziek maken en die relatief vaak voorkomen"
    Bestaat er geen gevaar dat indien de screening positief is en indien verder onderzoek op de foetus aantoont dat deze aangetast is door deze relatief vaak voorkomende aandoening men aan de ouders abortus zal voorstellen ?
    Zo ja, is dit geen vorm van eugenisme ?