Tsjechische minister Volksgezondheid - epidemioloog zondigde tegen eigen coronaregels

De Tsjechische minister van Volksgezondheid Roman Prymula is sterk onder druk komen te staan omdat hij zichzelf niet aan zijn eigen strenge coronaregels zou hebben gehouden. Premier Babis heeft de man gevraagd op te stappen. Prymula is epidemioloog van opleiding.

De krant Blesk fotografeerde de politicus toen hij donderdagavond kort voor middernacht een luxueus restaurant verliet en daarbij geen mondmasker droeg.

De 56-jarige had in de eetgelegenheid fractievoorzitter Jaroslav Faltynek van de populistische regeringspartij ANO ontmoet. De minister erkende zich verkeerd te hebben gedragen en bood in het parlement zijn verontschuldigingen aan. In het restaurant zijn "bij een koffie dingen besproken", zei hij.

In Tsjechië zijn strenge uitgaansmaatregelen van kracht. Mensen zijn aangemaand zoveel mogelijk thuis te blijven. Restaurants moeten sinds anderhalve maand dichtblijven. Zij mogen aan het raam wel afhaalmaaltijden verkopen, maar slechts tot 22.00 uur. Tsjechië doet het nog slechter dan ons land in de crisis.

De oppositie eiste het ontslag van de minister die pas een maand geleden aan de slag is gegaan. De regels moeten zonder uitzondering voor iedereen gelden, zei ook minister van Binnenlandse Zaken Jan Hamacek. De sociaaldemocraat gewaagde volgens het persbureau CTK van een "niet goed te praten gedrag". Wie de verordeningen van de regering niet eerbiedigt, hoort niet meer in de regering thuis.

Premier Andrej Babis heeft de 56-jarige Roman Prymula verzocht zijn ontslag in te dienen. Doet hij dat niet, dan vliegt hij de laan uit. Het gedrag van de minister is "niet goed te praten."

Naar de bevolking omgerekend kampt Tsjechië met de grootste toename van nieuwe coronabesmettingen in Europa. Vandaag is melding gemaakt van 14.151 nieuwe gevallen op 24 uur tijd. Sedert de start van de pandemie heeft COVID-19 al aan 1.845 mensen het leven gekost.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.