Tekort rusthuisbedden: Groen hekelt Vandeurzen

Uit een studie van de VUB bleek woensdag dat de Vlaamse overheid met een tekort van ongeveer 22.000 rusthuisbedden kampt. De oorzaak van die schaarste is de vergrijzing, die de capaciteitsuitbreiding in de woonzorgcentra met rasse schreden inhaalt. Vlaanderen veroudert zo snel dat het tekort aan rusthuisbedden steeds nijpender wordt.

Volgens Erik Stoffelen, commercieel directeur van het Vlaams en Neutraal Ziekenfonds (VNZ), kan het “stopzetten van de jaarlijkse miljardentransfers vanuit de zorgsector naar de deelstaten” het nijpende tekort aan rusthuisbedden deels oplossen. “Het geld dat nu vaak in een bodemloze put verdwijnt, zou gebruikt kunnen worden om de problemen in de sector, bijvoorbeeld ook in de gehandicaptenzorg, aan te pakken."

"Als middenveldorganisatie vinden wij de wachtlijsten die dat tekort veroorzaakt natuurlijk schandalig”, zegt Stoffelen. “Elk jaar gaan vanuit de sector miljarden aan transfers richting de deelstaten. Wij pleiten ervoor om de deelstaten verantwoordelijk te maken en het geld dat daarmee vrijkomt te gebruiken om de problemen in de sector deels op te lossen.”

Door de studie van de VUB kan minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) niet langer de kop in het zand steken, vindt Groen-parlementslid Elke Van den Brandt. Vandeurzen moet de studie ernstig nemen, zegt ze. “De meeste ouderen willen zo lang mogelijk in hun vertrouwde huis blijven. De Vlaamse regering moet dus de thuiszorg, de dagcentra en de lokale dienstencentra uitbouwen, maar de regering-Bourgeois beschouwt deze investeringen niet als prioritair. De cijfers van deze studie tonen dat bikkelhard aan."

"Veel Vlamingen merkten zelf al hoe moeilijk het is om een plaats in een goed rusthuis te vinden voor (groot)ouders. Deze studie wijst nu op de oorzaken daarvan. Het is hoog tijd dat de regering-Bourgeois met welzijnsminister Vandeurzen meer investeert in de voorzieningen voor onze ouderen.”

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.