SVH: is het nieuwe akkoord een stap vooruit of een blanco cheque?

Het SVH kan niet ontkennen dat een aantal elementen in de conventietekst getuigt van een nieuwe wind. Meer aandacht voor een aantal huisartsenthema’s is welkom.

Toch valt het op dat in deze nieuwe conventietekst vele beloften slechts vaag en onduidelijk beschreven staan, aldus het SVH.

Door de algemene maatregel van indexbevriezing blijven de huisartsenhonoraria gehandhaafd op het niveau van 31 december 2015, heet het in het akkoord. "Maar dat is eufemistisch: de huidige erelonen blijven gehandhaafd op het niveau van 1 januari 2014 – en dit tot het einde van 2017. Voor de specialisten is er echter wel voor de zoveelste conventie op rij een herwaardering van een specifiek specialisme", aldus de kritiek van het SVH dat verder heel wat beslissingen als "erg voorwaardelijk" omschrijft.

Voorzitter Herman Moeremans en woordvoerder Steven Haesaert: "Of deze 'blanco cheques' effectief een zegen betekenen voor de huisarts, of eerder telkens een nieuw zwaard van Damocles blijken te zijn? Daartoe moet er echt wel meer en grondiger gecommuniceerd worden vanuit de verschillende onderhandelende partners van dit akkoord. Meer vragen dan antwoorden dus. Voor ons, na een eerste evaluatie alleszins weinig uitnodigend om dit te aanvaarden.

Het SVH besluit met een oproep aan alle huisartsen om het akkoord grondig te bestuderen, en zo ruim  mogelijk met collega’s te bespreken. "Wij rekenen er op dat elke huisartsenkring dit thema op de agenda plaatst!"

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.