Stock van miljoenen mondmaskers in 2015 en 2018 ondoordacht vernietigd

Voormalig minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) heeft miljoenen mondmaskers laten vernietigen zonder te controleren of ze nog goed waren. Dat blijkt uit onderzoek in "Pano" vanavond. Testen op restanten van die stock toonden aan dat de maskers nog in uitstekende staat zijn. Volgens experts hadden de vernietigde mondmaskers tijdens de eerste coronagolf mensenlevens kunnen redden.

In 2006 had de toenmalige Belgische regering een pandemieplan en een strategische stock met tientallen miljoenen mondmaskers in voorraad. Bij het uitbreken van de coronacrisis dit voorjaar bleek die voorraad niet meer te bestaan.

De mondmaskers waren opgeslagen in de kazerne van Belgrade, nabij Namen. De stockage liet te wensen over, waardoor een aantal maskers beschadigd raakten. Eind 2015 liet minister De Block een eerste deel van de maskers vernietigen. Vijf miljoen vervallen FFP2-maskers gingen de verbrandingsoven in.

De overblijvende 22 miljoen chirurgische mondmaskers bleven tot eind 2018 opgeslagen in de kazerne. Omdat het militair domein verkocht zou worden, besloot het kabinet van De Block ook deze maskers te laten vernietigen.

Geen houdbaarheidsdatum

De chirugische mondmaskers hadden géén houdbaarheidsdatum en het was helemaal niet duidelijk of ze er slecht aan toe waren. Toch hebben de diensten van De Block nooit deze maskers getest op hun kwaliteit. Vernietiging bleek goedkoper dan ze elders op te slaan, aldus interne briefwisseling die "Pano" kon inkijken.

Minister De Block heeft steeds staande gehouden dat de maskers in slechte staat waren.

> Zie ook ons themanummer hierover.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    08 oktober 2020

    Blij dat ons Ballaststingsgeld en het geld van de Snelheidsovertredingen nuttig besteed wordt !

  • Marc DE MEULEMEESTER

    08 oktober 2020

    Blij dat ons Ballaststingsgeld en het geld van de Snelheidsovertredingen nuttig besteed wordt !