Specialisten vaker ‘bevlogen’ dan huisartsen

Een op de vijf specialisten in Nederland voelt zich bevlogen in zijn werk. Dat meldt de VvAA (Verzekering en advies aan de zorgprofessional) naar aanleiding van een online onderzoek onder 1.241 leden, onder wie 23% specialisten en 18% huisartsen. Ook fysiotherapeuten (15%), tandartsen (10%), dierenartsen (8%) en apothekers (7%) namen deel.

 

In het onderzoek wordt ‘bevlogenheid’ of ‘bezieling’ gedefinieerd als het omgekeerde van burn-out; professionals met passie en inzet, die zich gezonder voelen en beter presteren.

Met uitzondering van de apothekers komen een verstoorde werk-privébalans en emotionele belasting bij al deze zorgprofessionals naar voren als relevante stressoren die aangepakt zouden moeten worden om burn-outklachten te verminderen.

 

Zelfstandig-loondienst

Volgens de VvAA voelt 13,5% van de algemene Nederlandse werkende bevolking zich bevlogen, voor specialisten is dat 20,1% en voor huisartsen 13,3%. Zelfstandig werkende specialisten zitten beter in hun vel dan hun collega’s in loondienst: 23,6% tegenover 16,4%. Ze hebben ook minder burn-outklachten als ze zelfstandig werken: 12,8% tegenover 17,1%. Specialisten in dienstverband voelen zich weinig betrokken bij hun organisatie en ze vinden dat hun verwachtingen ten aanzien van hun werk niet zijn uitgekomen. Ze overwegen dan ook vaker dan andere specialisten een carrièreswitch.

Specialisten ervaren in hoge mate een verstoorde werk-privébalans, rolconflicten en emotionele dissonantie. Ze staan bloot aan veranderingen die men als negatief ervaart en samenhangen met  burn-outklachten. Verder valt op dat ze een hogere werkdruk ervaren dan andere beroepsgroepen in Nederland.

Relatief gunstig scoren de specialisten op 'passend werk', 'waardering van patiënten' en 'de communicatie in de organisatie'. Deze factoren beïnvloeden hun bevlogenheid dus positief. Ook leer- en ontwikkelingsmogelijkheden werken stimulerend.

 

Specialisten-huisartsen

Specialisten voelen zich vaker bevlogen in hun werk dan huisartsen, maar klagen ook iets vaker over  burn-out. Van de huisartsen voelt 13,8% zich opgebrand (14,9% specialisten). De VvAA maakt zich zorgen over de beroepsgroep, omdat 17% van de medisch specialisten en 16% van de huisartsen een carrièreswitch overweegt vanwege stress rond (mogelijke) imagoschade, regelneverij en productiedruk en communicatieproblemen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.