Schotten mogen niet meer roken in auto met kinderen erbij

In Schotland wordt vandaag een nieuwe wet van kracht die verbiedt om te roken in de auto als daar minderjarigen bij zijn, zo meldt de BBC. Wie betrapt wordt met een sigaret riskeert een boete tot 1.000 pond. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block plant iets in dezelfde zin.

De nieuwe wet moet de effecten van passief roken op kinderen verminderen. Bloot staan aan passief roken vermeerdert de risico's op astma, bronchitis en longontsteking. Dat is nog meer het geval bij kinderen, die sneller ademen dan volwassenen en dus meer rook binnenkrijgen.

De Schotse minister van Gezondheid Aileen Campbell wijst er op dat vooral kinderen slachtoffer zijn van passief roken. "Het is simpelweg niet veilig om te roken als er een kind in de wagen zit. Zelfs tijdens korte ritjes stapelen gevaarlijke chemicaliën zich op", aldus de minister.

De nieuwe wet kon op de steun rekenen van gezondheids- en anti-rookorganisaties.

Ook in België wordt nagedacht over het invoeren van een rookverbod in de wagen als daar kinderen in zitten. Kamerlid Dirk Janssens (Open Vld) diende hierover een wetsvoorstel in  dat momenteel in het parlement zit voor bespreking. Minister van Volksgezondheid De Block steunt het voorstel. "Volwassenen hebben de keuze, maar kinderen niet. We moeten ze dan ook beschermen", aldus de woordvoerster van de minister.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.