PRoF Awards: winnaars in de kijker

Een PRoF Honorary Award – toegekend wegens bijzondere maatschappelijke invloed gedurende een loopbaan - werd uitgereikt aan prof. dr. Philippe Vandekerckhove, CEO van Rode Kruis Vlaanderen, de PRoF Award voor research in de zorg ging naar prof. dr. Dominique Verté van de VUB. De prijs voor de organisatie ging naar Het Ventiel.

Tijdens de themadagen van PRoF 5.0, op 13 en 14 september rond ‘The Patient and Solutions for Loneliness in the Future’, werden de winnaars van de PRoF Award 2016 voor het voetlicht gehaald.

De prijs voor de innovatie in de zorg was al eerder bekend. Die ging naar Nikla Lancksweert, Claire Robinson en Fiona Mc Greal met hun project INGA Wellbeing. Ze ontwierpen aantrekkelijke, comfortabele en functionele kleding waarin patiënten er ondanks de apparatuur en infusen waaraan ze gekoppeld liggen ‘normaal’ gekleed kunnen blijven uitzien en zich goed voelen. Doordat patiënten de aangepaste kleding aan kunnen houden tijdens routine-onderzoeken behouden ze hun waardigheid en wint het verzorgend personeel tijd. Er zijn al plannen om de kleding verder te perfectioneren door er sensoren in te integreren zodat bepaalde data vanop afstand gemonitord kunnen worden en de patiënt zich minder patiënt voelt.

Een PRoF Honorary Award – toegekend wegens bijzondere maatschappelijke invloed gedurende een loopbaan - werd uitgereikt aan prof. dr. Philippe Vandekerckhove, CEO van Rode Kruis Vlaanderen, de PRoF Award voor research in de zorg ging naar prof. dr. Dominique Verté van de VUB. De prijs voor de organisatie ging naar Het Ventiel, een vzw die personen met (jong)dementie helpt ondersteunen, aanmoedigen en promoten onder meer door de uitbouw van een buddywerking.

PRoF, dat in 2009 werd opgericht, is een internationaal open consortium voor innovatie in de zorg dat meer dan 300 professionals uit verschillende disciplines en organisaties samenbrengt om na te denken over de toekomst van de zorg. In 2009 ontstond zo de Patient Room of the Future, een ziekenhuiskamer in Poperinge met veel innovatieve technologie die toch de sfeer uitstraalt van een gezellige huiskamer.

RDG

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.