Openbaar ministerie eist meer dan maximumstraf voor moordenaar Patrik Roelandt

Het openbaar ministerie was onverbiddelijk voor de 57-jarige Izegemnaar Danny Samyn, die vandaag voor de correctionele rechtbank van Kortrijk terechtstond voor de moord op de 64-jarige huisarts Patrik Roelandt. De openbare aanklager vorderde 30 jaar, plus een terbeschikkingstelling van tien jaar voor de strafuitvoeringsrechtbank.
"Je bent een monster, zonder waarde. 'Nen nieweird'", klonk het in het West-Vlaams. Ik heb geen enkel slecht woord gevonden over Patrik Roelandt. Hij was een goed man en een groot mens", opende het openbaar ministerie.

Voorbedachte rade

Volgens het openbaar ministerie was Samyn "pissed" op de politie en voelde hij zich mismeesterd door de medische wereld. "Patrik Roelandt verwees u door naar specialisten en wou u zelfs laten opnemen in de psychiatrie. En daarvoor moest hij boeten", klonk het.

Volgens het openbaar ministerie gaat het om voorbedachte rade en is er voor, tijdens noch na de feiten sprake van verzachtende omstandigheden. Vandaar dat het openbaar ministerie nog een schepje bovenop de maximumstraf van 30 jaar deed.

Manipulator

Na de middag ging de burgerlijke partij verder. Advocate Julie Vandenbogaerde wilde bewijzen dat Samyn een psychopaat is. Dat is nooit onderzocht omdat hij elke medewerking weigerde. "Maar ik heb geen onderzoek nodig om dat te weten. Hij beantwoordt aan alle kenmerken", waarop ze enkele kenmerken schetste en aantoonde dat hij aan het beeld van een psychopaat beantwoordde.

"We zullen vandaag het motief niet kennen, want hij manipuleert constant en beslist zelf wat er geweten mag worden. Hij is een meester in de psychische destructie van anderen en heeft dan nog eens leedvermaak", besloot Vandenbogaerde die zich burgerlijke partij stelde voor de dochters van de huisarts.

Psychopaat

De dochters van dokter Roelandt spraken later zelf de dader emotioneel toe. "Er is maar één besluit: niemand verdient het om u op z'n pad tegen te komen. Je wou een medisch complot ontmaskeren, maar je hebt enkel jezelf ontmaskerd. Iedereen ziet wie je werkelijk bent. Mijn vader zou het niet goedkeuren dat ik nog veel woorden aan u zou vuilmaken. Iedereen kende je als "de invalide", nu ben je de psychopaat van Ingelmunster", aldus oudste dochter Sophie Roelandt. "Je bent een koelbloedige, berekende moordenaar waardoor wij levenslang hebben gekregen."

Ook tweede dochter Stephanie nam het woord. "Wraak, je neemt wraak als u onrecht is aangedaan. Maar welk onrecht heeft mijn vader u aangedaan? Ik weet niet of dit nu het hoogtepunt of het laagtepunt in uw leven is? Wat voor goeds heb jij al gedaan in je leven?"

Ook de 87-jarige schoonmoeder nam kort het woord. "Alles is uiteengerukt en we zijn alles kwijt. Het is echt ondraaglijk en ik hoop dat gerechtigheid geschiedt", aldus de schoonmoeder van Patrik Roelandt.

De burgerlijke partijen van de dochters en de rest van de familie vroegen een schadevergoeding die iets hoger ligt dan de indicatieve tabel. Exacte cijfers zijn er niet genoemd.

De moord op huisarts Patrik Roelandt zorgde voor een schokeffect en leidde tot meer aandacht voor de veiligheid van artsen bij de uitoefening van hun beroep. Maar of dat echt ook politiek vertaald zal worden, blijft de vraag.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.