Ook sensorpleisters kinderen diabetes 1 terugbetaald

In België hebben zowat 40.000 mensen onder wie 3.100 kinderen diabetes type 1. Op 20 juni besliste het Verzekeringscomité van het Riziv al tot de terugbetaling van sensorpleisters voor volwassenen.

Kinderen en jongeren kunnen terecht in gespecialiseerde diabetescentra (afzonderlijke overeenkomst met het Riziv).  Het Verzekeringscomité keurde vandaag (25 juli) de terugbetaling goed van de sensorpleisters ook voor kinderen en jongeren. Zij kunnen de sensoren verkrijgen bij hun bezoek aan de gespecialiseerde diabetescentra. Minister De Block: “We moeten daarom nu maatregelen nemen in de eerste plaats om diabetes, waar mogelijk, te vermijden en om erger te voorkomen. Goede begeleiding  speelt een belangrijke rol om kinderen en jongeren  te leren hoe ze zich zo goed mogelijk kunnen verzorgen zodat zich geen complicaties voordoen.”

Minimumleeftijd

De nieuwe maatregel maakt deel uit van een overeenkomst over zelfregulatie van diabetes mellitus bij kinderen en jongeren tot 18 jaar. In de “intelligente” pleister zit een piepklein naaldje of sensor die draadloos informatie over het glucosegehalte doorstuurt naar een leestoestel dat je boven de pleister houdt. Het grote voordeel, en zeker voor kinderen, is dat je niet langer in de vinger hoeft te prikken. Het Riziv betaalt de sensoren terug enkel voor kinderen met diabetes type 1 en enkel aan kinderen vanaf 4 jaar oud. Deze minimumleeftijd heeft te maken met een veilig gebruik van de sensoren.

Niet iedereen zal deze nieuwe meetmethode kunnen gebruiken. Sommige personen reageren bijvoorbeeld allergisch op de sensoren.

Wachttijd

De nieuwe overeenkomst vraagt belangrijke aanpassingen van de centra. Zij zullen in augustus op korte termijn wellicht niet meteen aan een groot aantal van hun patiënten de sensoren kunnen bezorgen. Daarnaast is het ook belangrijk voor de gezondheid van de patiënten dat elke patiënt en zijn ouders voldoende opleiding krijgen over het gebruik van de sensoren vooraleer de patiënt dit materiaal begint te gebruiken. Om de centra niet te overbelasten, raadt het Riziv de patiënten aan om te wachten tot hun volgende afspraak in het centrum om met het diabetesteam van het centrum het gebruik van de sensoren te bespreken.

P.S.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.