Neussprays: nam De Block publieke opinie bij de neus?

"Neussprays met corticosteroïden werden drie tot vijf keer duurder", zo reageert kamerlid Karin Jiroflée (sp.a) op het dubbele statuut voor neussprays dat Maggie De Block invoerde om de toegankelijkheid voor dat soort sprays te behouden.

Neussprays met corticosteroïden die door een arts voorgeschreven worden, zullen drie tot vijf keer duurder worden dan nu het geval is, heet het. Na kritiek besliste minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) deze week dat de neussprays een dubbel statuut krijgen, waardoor het remgeld bij voorgeschreven sprays lichtjes zou stijgen. "Wie het al moeilijk heeft, wordt nog extra getroffen", zegt kamerlid Karin Jiroflée.

Om de overconsumptie van minder gezonde neussprays tegen te gaan, was De Block van plan om vanaf 1 januari 2017 ontstekingsremmende neussprays zonder voorschrift beschikbaar te maken. Huisartsen en patiënten reageerden fel omdat (chronische) patiënten veel meer dreigden te moeten betalen voor hun neusspray . Daarop maakte De Block bekend dat de maatregel wordt bijgestuurd: sprays met corticosteroïden krijgen een dubbel statuut. Ze zullen zowel vrij verkocht als door de dokter voorgeschreven worden. Het remgeld stijgt wel lichtjes.

Bijsturing onvoldoende

Sp.a klaagt nu aan dat die bijsturing niet voldoende is. De partij rekende uit dat ook in de nieuwe formule neussprays tot drie keer duurder worden en voor mensen met een verhoogde tegemoetkoming zelfs vijf keer. "Ook wie een voorschrift heeft, zal fors meer betalen", klaagt Karin Jiroflée in De Zondag. "Wie het al moeilijk heeft, wordt nog extra getroffen."

Sowieso liet De Block weten dat de uitwerking van een dubbel statuut extra werk vraagt, waardoor het wellicht tot de tweede helft van 2017 zal duren vooraleer de sprays met corticosteroïden zonder voorschrift beschikbaar zijn.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.