"Misschien capaciteit testdorp uitbreiden, maar slechts na overleg met overheid en huisartsenkringen"

Dr. Jan Stroobants, inspirator voor het testdorp covid-19 Antwerpen, toont zich tevreden over de huidige opkomst en ziet mogelijkheden om de doelgroep uit te breiden. Nu moeten mensen nog wel lang wachten op hun reservatiecode. "We moeten maximaal inzetten op automatisering." Voor sommige doelgroepen bestaat de optie om een betaalmodule aan de testing te koppelen.

In totaal zijn 731 tests afgenomen in het testdorp, dat is de balans na één week. Zowat 8,8% van de getesten was positief op het coronavirus. Men had ingeschat dat het er 500 per dag zouden zijn, dus dit ligt er gevoelig onder, zou men denken. Maar Jan Stroobants van de beroepsvereniging van spoedartsen zegt in het programma De Ochtend dat die opkomst toch in de lijn der verwachtingen ligt.

Hij toont zich ook tevreden dat alles prima verloopt in het testdorp en ‘als een speer’ gaat. Overigens kunnen enkel mensen in het testdorp worden toegelaten die van de overheid een code kregen. Het gaat om mensen die terugkeren uit rode zones of wie van tracers een code kreeg.

Lang wachten op code

Wel zouden die mensen soms lang moeten wachten op hun code. Dat hoort ook dr. Stroobants, “maar we vernemen dat de overheid alles op alles aan het zetten is om dat proces te versnellen. We kennen ook niet het aandeel asymptomatische patiënten dat zich in het Antwerpse bij de huisartsen aandient. We hebben de huisartsen minstens voor een stuk kunnen ontlasten, al kan het nog altijd beter. Dat hangt af van de snelheid waarmee de mensen de codes kunnen krijgen. Hier moet maximaal ingezet worden op automatisering.”

Testing die nu in bedrijven loopt, zou ook in het testdorp kunnen, maar dat moet onder toezicht van bedrijfsartsen, alleen kunnen die nog geen code aanmaken. Daarvoor zoekt men een oplossing. De overheid moet controle blijven houden over wie al dan niet getest wordt. We moeten de lab-testcapaciteit blijven beheersen.

Of artsen dan inderdaad niet zelf beter de codes kunnen geven? "We zouden dat kunnen, tenminste voor de bedrijven als er een bedrijfsarts is die dan de verantwoordelijkheid daarover neemt. Maar bij de Vlaamse overheid zou men nu een systeem uitwerken waarbij bedrijfsartsen geholpen worden. We moeten zien dat die twee systemen niet door elkaar lopen, we overleggen daarover nog vandaag."

"Het zal ervan afhangen hoe lang het nog duurt vooraleer dat systeem er staat. Wij kunnen als het moet binnen de vijf minuten beginnen met codes te geven aan iedereen. Maar het moet georganiseerd gebeuren."

Over de kans op misbruiken van de code maakt dr. Stroobants zich minder zorgen: "Ik zou me meer zorgen maken over 50% mensen die meer getest moeten worden."

Betaalmodule

Komt ook de groep bij van mensen die een attest nodig hebben voor het buitenland, dat nu niet terugbetaald wordt door de ziekteverzekering. "Dat zouden we ook kunnen aanbieden in het testdorp, maar het betekent dat we er een betaalmodule aan koppelen. Die moet evenwel wettelijk gedekt zijn."

De optie bestaat ook om de capaciteit uit te breiden voor mensen met milde symptomen "maar dat moet in overleg met huisartsenkringen en mensen moeten toelating krijgen van de overheid om met de code het testdorp binnen te mogen."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Joost VERELST

    14 augustus 2020

    Voor mij, als huisarts te Deurne, op een boogscheut van het test-dorp, is het onbegrijpelijk dat huisartsen geen aanvraag kunnen indienen om hun patiënten te laten testen. Wij hebben zicht op de personen die in contact zijn geweest met bewezen gevallen, maar niet ziek zijn. Wij krijgen mensen over de vloer die 14 dagen ( of langer voor sommige werkgevers) in quarantaine zitten, maar niet ziek zijn. Zo kan er toch ook wat sneller "geschakeld" worden. Snel schakelen - wat een mooi nieuw modewoord - zit er blijkbaar niet in bij veel bewindvoerders. Die rijden blijkbaar allemaal op automatisch, of zijn in welverdiende vakantie na hun wekenlange afwezigheid in het parlement. Punten voor de beleidsmakers: 0/10. Met de herfst in aantocht, heb ik van enige planning vanuit de overheid nog geen enkel signaal gekregen. Hebt U trouwens ook al opgemerkt, dat het woord huisarts de laatste weken al meer in het nieuws is voorgekomen dan gedurende de laatste tien jaar ( dit terzijde) ?
    Dr. Joost Verelst