"Kwart ziekenhuizen kan dicht", zegt Luc Van Gorp (CM)

"We kunnen makkelijk een kwart van de ziekenhuizen sluiten zonder dat dit enige afbreuk doet aan de zorgverlening en de toegankelijkheid." Met deze opmerkelijke uitspraak gooit CM-voorzitter Luc Van Gorp vandaag een knuppel in het hoenderhok in Het Belang van Limburg.

België telt 108 ziekenhuizen die volgens minister De Block door netwerking efficiënter moeten werken, maar dat volstaat niet volgens Van Gorp: "Zonder dat de zorgverlening en de toegankelijkheid in het gedrang komen, kunnen we gemakkelijk een op de vier ziekenhuizen sluiten."

Spoeddiensten weer in het oog van de storm

Van Gorp stelt ook voor voor dat er gesnoeid wordt in het aantal spoeddiensten, hartcentra en materniteiten. Daarmee zit hij niet op dezelfde lijn alz Zorgnet-Icuro. Verantwoordelijke voor het beleid Algemene Ziekenhuizen dr. Marc Geboers was een stuk voorzichtiger, al liet hij op het symposium van De Specialist vorige maand de uitspraak noteren die voor interpretatie vatbaar is: "Ik denk dat we op korte termijn zeker niet de helft van onze spoeddiensten zullen verliezen."

Van Gorp pleit voorts voor een herziening van het financieringssysteem en trekt opnieuw van leer tegen de prestatiegeneeskunde "die overconsumptie in de hand werkt." Klassiek is zijn standpunt om geneesmiddelen op stofnaam voor te schrijven en patiënten een juist aantal geneesmiddelen mee te geven. "Want nu wordt niet minder dan 40% van de geneesmiddelen gewoon niet gebruikt." In het interview waarschuwt hij ook voor de toename aan supplementen. 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.