Jobbeurs voor huisartsen een schot in de roos

Afgelopen zaterdag organiseerde de negen West-Vlaamse huisartsenkringen een jobbeurs als tegenzet tegen de plaatselijke  praktijkproblemen. "Zo willen we huisartsenpraktijken en startende huisartsen beter aan elkaar matchen", heette het. De beurs bleek een schot in de roos. Een initiatief dat navolging verdient in de andere provincies?

De forse vraag naar huisartsen werd in de verf gezet door de meer dan behoorlijke opkomst: een twintigtal haio's kwamen langs, maar vooral: 100 artsen van 75 grote en kleine praktijken tekenden present omdat ze blijkbaar versterking zochten. De discrepantie tussen vraag en aanbod werd zo aan het licht gebracht. Een factor die daarbij zeker meespeelt, is dat de relatief talrijke oudere artsen die net voor hun pensioen staan, hun praktijk willen overlaten aan de nieuwkomers, maar die zijn zeer dun gezaaid.

Omdat de West-Vlaamse huisartsenkringen efficiëntie belangrijk achten, ontstond de idee om beide groepen vakkundig samen te brengen op 1 voormiddag. Dat is zeker een gat in de markt.

De haio's die binnensprongen, werden rijkelijk voorzien van informatie. Elke kandidaat kreeg infomateriaal over de deelnemende praktijken en kon in gesprek gaan met vertegenwoordigers van die praktijk. En de goesting was bij de kandidaten gelukkig groot, heette het.

Overigens hield ook minister Vandenbroucke in gezelschap van DM-voorzitter Jeroen van den Brandt de vinger aan de pols, want zij kwamen de New Deal uitleggen in de huisartsenkring van Brugge en omgeving, Habo.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.