Huisartsen tot bevolking: "Als je symptomen vertoont, doe een zelftest"

Om de pandemie onder controle te houden en om overbelasting van het zorgsysteem te vermijden en vooral om de belasting van de huisartsgeneeskunde tijdens het huidig infectieseizoen haalbaar te houden, stelt het VAS in overleg met Domus Medica, AADM en ASGB/Kartel een nieuwe teststrategie voor.

Deze aangepaste teststrategie zal als basisregel hanteren : “Als je symptomen vertoont, doe een zelftest.”

Het algoritme dat beslist wat te doen bij een positieve of negatieve zelftest, ligt voor ter bespreking met de Risk Assessment Group (RAG). Met het inzetten op de zelftest wordt er geanticipeerd op het verminderd draagvlak van de bevolking en van de huisartsen voor testen in de testcentra, aldus dr. Marc Moens, VAS-voorzitter, en dr. Jos Vanhoof VAS-bestuurslid (foto).

Dokter Vanhoof licht toe: "We moeten zowel de epidemie onder controle blijven houden als een te zware belasting op de huisarts en het zorgsysteem vermijden. Wat zegt het voorgestelde algoritme dan bij een positieve zelftest, bij een patiënt die medisch nazicht wil of iemand met een ernstige ziekte? En wat moet de patiënt doen bij een negatieve zelftest? Daarover gaan onze richtlijnen. We hopen dat we van de RAG deze week uitsluitsel krijgen over ons voorstel."

Hoe luidt jullie voorstel dan precies?

"Bij een positieve zelftest, als de patiënt medisch nazicht wil of bij ernstige ziekten, is contact nodig met de huisarts. Een nieuwe PCR-test is dan niet nodig, we moeten dan als huisarts enkel een positief geval melden zodat de risicocontacten in kaart komen. Bij een negatieve zelftest zien we de gevaccineerde in de huisartsenpraktijk om de klinische symptomen na te gaan. De niet-gevaccineerden testen we volgens de gevalsdefinitie. En de 12-jarigen? Nu testen we de min-zesjarigen niet meer, moeten we dat optrekken naar een andere leeftijd? Die knoop moet de RAG nog doorhakken."

"Dan zijn er nog de mensen met een negatieve zelftest  die klachten hebben, en die geen attest nodig hebben en best thuis uitzieken. Hebben ze een attest nodig, dan kunnen ze dat zelf aanmaken via Sciensano (www.mijngezondheid.be). Enkel en alleen in het testcentrum zouden dan patiënten kunnen komen met milde symptomen die een negatieve zelftest hebben maar een attest nodig hebben om hun afwezigheid te wettigen. Of patiënten met milde symptomen die geen zelftest kunnen doen, hoogrisicocontacten, personen die terugkeren uit risicogebieden waar een variant is opgedoken en patiënten doorverwezen door ons. Op die manier proberen we het draagvlak dat er minder en minder is bij de bevolking en bij de huisartsen, te herstellen."

Af te wachten valt nu hoe snel de politiek (en de experts) op dit signaal reageren. Een signaal dat inmiddels toch al enkele weken oud is. En zoals we weten, vergt een pandemie een korte opvolging.

> Marieke Geijsels: open brief aan minister Vandenbroucke, gesteund door 200 huisartsen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.