Het klimaat verandert. Nu wij nog?

De millennium-conferenties van de Geneeskundige Kring van Aalst (GKA), tweejaarlijkse meetings die telkens focusten op een maatschappelijk relevant thema met gerenommeerde sprekers: een begrip. Vorig jaar skipten de organisatoren hun editie, maar dit jaar zijn ze weer trouw op de afspraak, en wel op dinsdag 12 januari 2021.

De elfde editie is het al inmiddels. Met een knoert van een thema: het klimaatprobleem met brandpunt op mogelijke oplossingen. “We konden opnieuw mooie sprekers strikken: Prof. Maarten Boudry, Prof. Leo Van Broeck en Prof. Sara Vicca”, vertelt een enthousiaste dokter Caluwé (GKA). Xavier Taveirne zal het debat modereren.

Covid dwingt ook deze event-organisatoren om volledig online te gaan via een webinar. De avond zal worden gestreamd  vanuit cc De Werf in Aalst, wel dus zonder live publiek.

De trouwe bezoeker van de millennium-conferenties herinnert zich allicht nog dat GKA jaren geleden al het klimaat als thema koos. “Het verschil nu is dat iedereen vandaag akkoord gaat dat dit een probleem is. Daarover bestaat zo goed als geen discussie meer. Het komt erop aan om nu oplossingen aan te reiken”, vertelt dr. Caluwé.

“Dat gebeurt vanuit verschillende invalshoeken: Maarten Boudry staat bekend om zijn eco-modernistische benadering. Leo Van Broeck, de voormalige Bouwmeester, pleit voor drastische oplossingen zoals kleiner wonen. Sara Vicca tot slot focust als biologe op oplossingen vanuit de natuur.”

Arts-klimaatactivist

Een beetje jammer dat het panel geen arts telt terwijl Aalst toch ooit aan de wieg stond van Vlaamse artsen voor het milieu en heel wat artsen vanuit gezondheidsoogpunt een milieubewuste reflex hebben? Rogier Caluwé kan daar inkomen, “maar dat hoeft geen struikelblok te zijn aangezien u massaal via chat vragen kunt stellen over dit thema.”

Dokter Caluwé is zich als nefroloog overigens bewust van het feit dat onder meer zijn specialisme heel wat afval produceert via single use materiaal en ook fors water verbruikt. Ook hier zijn oplossingen ongetwijfeld welkom.

Inschrijven kan hier.

Wie inschrijft met vermelding van zijn Rizivnummer kan daarenboven ook 3 accrediteringspunten scoren in de rubriek 6 Ethiek en Economie.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.